O MOBILIZACIJI VRS

Salkić: To je otvorena prijetnja sigurnosti i miru, mogućnost ponavljanja genocida

OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji trebaju odmah reagirati, kazao je

Salkić: Krajnje je vrijeme za neodložnu reakciju visokog predstavnika. Arhiva

A. K.

12.5.2021

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić rekao je da izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o mobilizaciji Vojske RS pokazuje da separatistička politika koju on zagovara i provodi ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine.

Reagirajući na današnju izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je između ostalog rekao da je "veoma brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku RS".

Potpredsjednik Salkić je istakao da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

- Izjava Milorada Dodika u kojoj kaže da se vrlo brzo može ponovo mobilizirati Vojska RS-a je otvorena prijetnja miru i stabilnosti. Ova izjava pokazuje da separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine. OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji trebaju odmah reagirati i sankcionisati ovakvo djelovanje. Vojska RS-a je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da je počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN Srebrenica u julu 1995. godine - kazao je Salkić i dodao da su njen komandant i mnogi drugi nižerangirani oficiri i vojnici osuđeni za genocid i druge teške zločine koje su počinili.

Salkić upozorava da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida.

- Zbog toga je krajnje vrijeme za neodložnu reakciju prije svega visokog predstavnika i zemalja koje su garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma - stoji u reakciji potpredsjednika Salkića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.