OSUĐENI RATNI ZLOČINAC

Vasvija Vidović za „Avaz“ o odluci da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji: Radi se o jako strogim zatvorima

Osuđeni general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić je tamo služio kaznu. To je za njega umalo bilo kobno jer je u jednom od tih zatvora bio napadnut, kaže Vidović

Vidović: Iracionalna Karadžićeva odluka. Arhiva

Piše: Admir Aljimi

12.5.2021

Advokatica Vasvija Vidović koja ima izuzetno rijetko iskustvo postupajući godinama u haškim sudnicama na odbranama ratnih zločina vijest da osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić zatvorsku kaznu treba služiti u zatvoru u Velikoj Britaniji, komentira kao potpuno iracionalnom.

Ova vrsna pravnica smatra da ne zna čime je Karadžić motiviran da odabere britanski zatvor jer se radi o jako strogim kazneno-popravnim ustanovama, za razliku recimo od mnogo liberalnijeg skandinavskog zatvorskog sistema.


Nuđeno i Miloševiću

- Radovan Karadžić nije prvi ratni osuđeni zločinac koji je tražio da ide u Veliku Britaniju u zatvor. Svojevremeno je to i Slobodanu Miloševiću nuđeno, da tamo odleži eventualnu kaznu. Osuđeni general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić je tamo služio kaznu. To je za njega umalo bilo kobno jer je u jednom od tih zatvora bio napadnut – pojašnjava Vidović.

Ona kaže ne misli da se iza odlaska Karadžića u zatvor u Veliku Britaniju ne krije nikakva politička pozadina.

- Koliko ja poznajem rad Tribunala Velika Britanija kao država je u velikoj mjeri podržavala tu pravosudnu instituciju od početka. Puno tužilaca i uopšte ljudi koji su bili ključni za istrage su bili Britanci. Bilo je sudija, tužilaca, istražilaca.. Ne mislim da Karadžića tamo čekaju neki bolji uslovi. Ne znam šta Karadžića motiviše za to. Britanski zatvori nemaju visoki standard kao Skandinavski. Ne vidim racionalan razlog u svemu tome, izuzev moguće da je olakšan kontakt s porodicom, mada to ima u Skandinavskim zatvorima- zaključila je Vidović.


Odgovoran za genocid

Inače kako je odranije poznato Britanci koji su u Hagu imali ulge tužilaca i šefova istraga bili su izuzetno strogi i s njima se nije dalo pregovarati, bili su vođeni isključivo pravdom.

Podsjećamo da je Karadžić pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora 2019. godine. Sud je presudio da je odgovoran za najteže zločine tokom agresije na BiH, uključujući i genocid,

Konkretno, proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progone i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Odluka o izvršenju Karadžićeve krivično-pravne sankcije donesena je na osnovu ugovora koji su UN i Vlada Velike Britanije potpisali s Haškim tribunalom 2004. godine. Do transfera u Britaniju bivši lider bosanskih Srba ostat će pod nadzorom MMKS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.