OSUĐENIK ZA GENOCID

„Guardian“: Karadžić se protivio odlasku u zatvor u Velikoj Britaniji

Složili su se da bivši vođa bosanskih Srba koji je osuđen za počinjeni genocid u Srebrenici 1995. godine bude prebačen u Veliku Britaniju

Karadžić: Osuđen na doživotnu robiju. Arhiva

H. J. /The Guardian

12.5.2021

Radovan Karadžić, bivši vođa bosanskih Srba koji je osuđen za počinjeni genocid u Srebrenici 1995. godine ostatak doživotne zatvorske kazne će služiti u Velikoj Britaniji.

Ovu informaciju je saopštilo u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova, piše The Guardian.

Karadžić se protivio premještaju iz sigurnosnih razloga, pozivajući se na slučaj bivšeg srpskog generala Radislava Krstića, kojem su islamski ekstremisti prerezali grkljan u zatvoru Wakefield u zapadnom Jorkširu, i bivšeg liberijskog predsjednika Čarlsa Tejlora (Charles Taylor) koji se susretao sa velikim izazovima u zatvoru u Velikoj Britaniji.


Bit će siguran jedino u samici

-Uzimajući u obzir visok procent muslimana među zatvorskom populacijom, osjećamo da će Karadžić biti u opasnosti, a da bi bio siguran, bit će potrebno da se preduzmu sigurnosne mjere ravne boravku samici - izjavio je njegov advokat Piter (Peter) Robinson na saslušanju.

Ali, bez obzira na to, nakon saslušanja Karmel (Carmel) Agius Ali, predsjednik UN-ovog međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, naredio je njegovo premještanje. Cijeli slučaj je komentirao i Dominik Rab (Dominic Raab), Britanski ministar vanjskih poslova.


Kriv za genocid

-Radovan Karadžić jedan je od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i doprinosio je u opsadi Sarajeva svojim nemilosrdnim napadima na civile. Trebali bismo biti ponosni na činjenicu da je od njegovog hapšenja do zatvorske kazne sa kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine - prenosi The Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.