PRENOSIMO

Hafizović: Kako je Izetbegović stariji svezao taj čvor, Izetbegović mlađi se toga drži

SDA je trenutno vodeća, od njih me ništa ne bi iznenadilo. Pitam se koju vrstu izdaja i kompromisa nisu spremni napraviti, kaže Hafizović

Hafizović: Od SDA me ništa ne iznenađuje. Arhiva

Ad. A. / N1

12.5.2021

Rešid Hafizović je rekao da sebe ne vidi u takozvanom Bošnjakistanu, a rekao je da tu ne bi bilo života za Bošnjake, muslimane. Teolog i akademik Hafizović je u Pressingu na N1 rekao da su muslimani kroz historiju živjeli u multietničkom društvu. Rekao je kako ga ipak od SDA ništa ne bi iznenadilo, te da Bakir Izetbetgović 'veže čvorove' sa istim partijama s kojima je to radio i Alija Izetbegović.

Razlaz, raspad, mirni raspad Bosne se često pominju proteklih dana. Vidi li naznake u bošnjačkoj eliti, da pristanu na tu mini bošnjačku državu? Seže li ta bošnjačka politika dalje od ‘mindera’, na kojem se često donose odluke, pitao je voditelj Hafizovića.

-Ako mislite na vodeću partiju, SDA, ona je trenutno vodeća, od njih me ništa ne bi iznenadilo. Pitam se koju vrstu izdaja i kompromisa nisu spremni napraviti - rekao je u uvodu te je nastavio:

-Mene ne zanima njihova patriotska priča, nego ono što rade. 30 godina njihovog paktiranja sa petokolonašima u Banjaluci i Mostaru, govori šta su spremni napraviti da ostanu na vlasti, uključujući i tu državicu. 30 godina vežu koalicioni čvor sa političkim opcijama koje na najbrutalniji način razaraju ovu zemlju. Kako je Izetbegović stariji svezao taj čvor, Izetbegović mlađi se toga drži. Taj čvor razara budućnost ove zemlje - istakao je u Pressingu na N1.

Bi li tu bilo života za bošnjake, muslimane, pitao je voditelj.

-Ne. Muslimani manje-više uvijek su imali u svom društvu jednu multietničku, multinacionalnu pa i multireligijsku dimenziju. Zaista su je imali. Ja osobno bih se bojao živjeti u tako jednoj sredini gdje bi bili dominantno ovakvi muslimani kakvi se demonstriraju u našoj političkoj strukturi. Ne bih volio živjeti u takvom ozračju - pojasnio je.

Ipak, vjeruje da će BiH ostati ovakva, iako je pokradena, kako je dodao.

-Da ne budem kao ostali koji se bave tim idejama – proći će vrijeme non-papera, desničarskog mahnitanja u i van Bosne. Na nama je da volimo ovu zemlju, da je podržimo, izgrađujemo, ali i sami mi moramo biti tri puta bolji od drugih. Onda će ona imati svoju budućnosti - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.