IMAM MIZ GACKO I BILEĆA

Sadet ef. Bilalić: I na ovom ispitu naš narod pokazao je svoju veličinu

Ne smijemo zaboraviti iskazanu solidarnost i upućenost jednih na druge u najtežim vremenima

Ef. Bilalić: Nedostajali su nam džematski ramazanski iftari. Avaz

P. Mucović

13.5.2021

Drugi Ramazanski bajram dočekujemo u pandemiji koja je zadesila svijet pa i našu domovinu. Ne smijemo zaboraviti iskazanu solidarnost i upućenost jednih na druge u najtežim vremenima i na tom ispitu naš narod je i ovaj put pokazao svoju veličinu, kazao je za „Avaz“ Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gacko i Bileća.

Posebna škola

Kako je istakao, vjernici u Gacku i Bileći već dugo vremena žive u uvjetima pandemije.

- Uvijek smo nečim ograničeni, ili brojem vjernika ili nemogućnošću da nešto uradimo. Tako da smo s lakoćom prihvatili epidemiološke mjere koje su bile na snazi. Nedostajali su nam džematski ramazanski iftari. Tada su se rodbina i prijatelji, nakon dugo vremena, opet susretali u svom džematu i svojoj džamiji. Radujemo se, ako Bog da, ponovnim susretima - kazao je ef. Bilalić.

Podsjetio je da je ramazan, mubarek mjesec, posebna škola u kojoj se uči da na putu dobra ne smijemo stati te da inspiraciju tražimo upravo u ramazanskim propisima posta, molitve i udjeljivanja sadake, a Bajram je dan radosti i veselja.

Uljepšati dane

- On je kruna naših ibadeta, našeg odricanja. Međutim, prolaskom ramazana ne prolaze naše obaveze niti naš rad za opće dobro. Stoga trebamo ustrajati u izgradnji sebe, svoje zajednice i svoga društva. Ustrajmo u dobru, jer je to pravi put - istakao je ef. Bilalić.

Vjernicima je poručio da u bajramskim danima imaju na umu porodicu, prijatelje, komšije, one koji su u potrebi i posebno šehidske porodice.

- Potrudimo se i učinimo da bajramske dane uljepšamo i sebi i drugima dijeleći radost zbog dočekanog Bajrama. Želim svim vjernicima islamske vjere Bajram šerif mubarek olsun - zaključio je Sadet ef. Bilalić.

Podrška povratnicima

Efendija Bilalić kaže da se Islamska zajednica s posebnom pažnjom brine o povratničkim medžlisima i džematima.

- Jedna od prepoznatljivosti rada muftije mostarskog Salema ef. Dedovića ogleda se u tome da je stalno na terenu i s vjernicima. Njegova posjeta i prisustvo među povratnicima ogroman su vjetar u leđa i podrška za njih u vremenu kada su druge podrške uskraćene ili zaboravljene. Naši vjernici ove krajeve napustili su silom prilika i danas ovdje živi malobrojna zajednica vjernika, nedovoljna da bude samoodrživa. Cjelokupan vjerski život u Gacku i Bileći, prisustvo imama, održavanje vjerskih objekata ne bi bili mogući bez Islamske zajednice i Fonda za povratničke džemate - naveo je ef. Bilalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.