RADOST VJERNIKA

Bajramski ezani sa sedam obnovljenih džamija u Srebrenici

Bajram-namaz je osim u gradu Srebrenici, klanjan u Gornjim Potočarima, Sućesci, Osmačama, Dobraku i Osatu i Luci, najudaljenijem selu ove općine

S. Smajlović

13.5.2021

S bajramske svečanosti u Bijeloj džamiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Bošnjaci u Srebrenici su ispratili ramazan i s radošću dočekali Bajram. Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam od 22 obnovljene džamije, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici,

Bajram-namaz je osim u gradu Srebrenici, klanjan u Gornjim Potočarima, Sućesci, Osmačama, Dobraku i Osatu i Luci, najudaljenijem selu ove općine. Zbog pandemije koronavirusa bajram-namaz je klanjan na manje mjesta na području opštine Srebrenica nego što je to bilo u prethodnim godinama.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je Bajram radost koju treba dijeliti sa drugima.

- Bez obzira na sve svaki puta je isti osjećaj. Neizmjerna je zahvalnost dragom Bogu. Poseban osjećaj je što smo i ovaj Bajram u našoj Srebrenici. Molim dragog Boga da tako bude do kijametskog dana. Molimo ga da to uvijek bude u zdravlju, rahatluku, bez ikakvih tenzija, problema, da u ovoj našoj lijepoj Srebrenici, našoj lijepoj državi Bosni i Hercegovini živimo kao što mi to znamo dostojanstveno i poštujući jedni druge. To je uvijek molba dragom Bogu za svaki blagdan -  rekao je ef. Peštalić.

Naglasio je da blagdan jeste u stvari dani kada treba da zbližava ljude, da se s prijateljima, komšijama, bilo koje vjere, osjeti ta radost i da nas povezuju. Jeste malo specifično i teško, ali vjerniku nikada ne treba biti bezizlazna situacija. Vjernik uvijek nađe izlaz i uvijek je zadovoljan s onim što je dragi Allah dž. š. odredio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.