BAJRAM U MAGLAJU

Nevres ef. Hodžić: Red kojem smo težili tokom ramazana potreban nam je u svakom segmentu života

Znali smo kada post počinje a kada završava, znali smo šta možemo govoriti a šta trebamo prešutjeti, rekao je ef. Hodžić

N. Br.

13.5.2021

Centralna bajramska svečanost u Maglaju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Centralna bajramska svečanost u Maglaju održana je u Novoj gradskoj Vali Redžep Jazidžioglu (Vali Recep Yazicioglu) džamiji, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao glavni imam mr. Nevres ef. Hodžić. Imam džamije, Šemsudin ef. Čizmić, predvodio je sabah-namaz. Veliki broj vjernika okupio se u džamiji, a klanjalo se i u haremu džamije. 

- Ramazan nas je odgajao, učio nas je strpljivosti, istrajnost, solidarnosti, učio nas je redu i discplini. Dok smo postili, znali smo šta možemo a šta ne možemo činiti. Znali smo kada post počinje a kada završava, znali smo šta možemo govoriti a šta trebamo prešutjeti. Vodili smo računa da se naš post ne pretvori u puko gladovanje. Kamo sreće da ovu ramazansku školu reda i discpline nije pohađalo više polaznika. Ne bi, čvrsto vjerujem, bilo nikada kao do sada ovoliko anarhije, optuživanja, vrijeđanja i klevetanja na društvenim mrežama. Osoba koja je osjetila ljepotu posta i vjere generalno, više bi vodila bi vodila računa o svojim djelima i postupcima. Ovaj red kojem smo težili u ramazanu, a koji se može postići samoodricanjem i samodisciplinom, potreban nam je uvijek i izvan ramazana u svakom segmentu našega života - poručio je izmedju ostalog u svojoj hutbi Nevres ef. Hodžić.

Drugi dan ramazanskog bajrama je i Dan šehida. Obilježiće se i na maglajskom području uz niz aktivnosti koje su organizuju Medžlis IZ Maglaj i Organizacija porodica šehida-poginulih boraca Maglaj. Prema Protokolu u 9,00 sati na šehidskom mezarju Podborik proučiće se jasin, uz prigodna obrćanja i obilazak mezarja. Nakon Podborika, Jasin će se proučiti i na šehidskim mezarjima u Jelovcu i Moševcu, a planiran je i obilazak porodica šehida i poginulih boraca kako u Maglaju tako i u ostalim džemtima. Nakon džuma namaza imami džemata sa džematlijama obićiće šehidska mezarja u svojim sredinama i proučiti jasin. Sve planirane aktivnosti u povodu Dana šehida organizovaće se u skladu sa epidemiološkim mjerama.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.