RATNI ZLOČINAC

Karadžićeva kćerka smatra da je njegovo slanje u britanski zatvor pokušaj ubistva

Poražavajuće je i za ljudska prava i za pravo uopće kolika je želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti, kaže Jovičević-Karadžić

Jovičević-Karadžić: Potvrdila da je žalba uložena. Arhiva

Ad. A. / Srna

13.5.2021

Kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Jovičević-Karadžić, rekla je da odluka da njen otac izdržava kaznu doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji "nije ništa drugo do pokušaj ubistva sa predumišljajem".

-Za nas je ova vijest apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava i za pravo uopće kolika je želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti - rekla je Jovičević-Karadžić.

Navela je da ima osnovu za, kako je kazala, razumnu sumnju da je odgovor jedne druge zemlje koja je pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu kod njih sakriven i ignoriran da bi se "proguralo ovo praktično najgore rješenje".

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od žalbe koja je uložena na odluku da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, Jovičević-Karadžić je rekla da može samo da se nada da će "neko tamo imati sluha" ne za njenog oca, nego "za pravo i za običaje i za odluke koje ima Haški tribunal, kao i Vijeće sigurnosti".

Podsjećamo, odluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji donio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i to nakon što je Velika Britanija pristala na to.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.