ZDRAVSTVENI KADAR

Gavrankapetanović želi zadržati mlade ljekare, Vranić traži da se poštuju procedure

Ušli su u borbu sa Covidom skupa s nama kada je bilo najteže, jesenas i vraćeni su na biro u petak, kaže Gavrankapetanović

Gavrankapetanović i Vranić: Šta će biti s mladim doktorima. Avaz

Piše: Admir Aljimi

13.5.2021

Mladi ljekari koji su tokom velikog pritiska pandemije koronavirusa na naš zdravstveni sistem bili primljeni u zdravstvene ustanove na području Kantona Sarajevo zbog isteka njihovih ugovora, pismom su se obratili ministru zdravstva Harisu Vraniću i Vladi KS u nadi da će njihov radni odnos biti produžen.

Radi se o ljekarima koji su u JU Domovima zdravlja Kantona Sarajevo, Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo potpisali ugovore o radu na određeno vrijeme na tri i šest mjeseci.


Produženje ugovora

Ljekari su u dopisu Vladi KS naveli da su se odmah uhvatili u koštac sa pandemijom te su se bezrezervno uključili u borbu sa Covidom-19, a da su „kao zahvalu i nagradu za taj angažman ostali uskraćeni za produženje ugovora“.

Mladi doktori su također naglasili u dopisu da im nije jasno kako Vlada KS ne želi zadržati ljudske resurse, odnosno ljekare kada se sve države na svijetu bore da im zdravstveni kadar ostane u zemlji.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, kazao je za portal „Avaza“ da želi omogućiti mladim kolegama produženje ugovora, jer su se oni dobrovoljno i hrabro priključili borbi protiv pandemije.


Upućen dopis

- Uputili smo dopis prema Zavodu za zapošljavanje KS, Vladi KS i Ministarstvu zdravlja s molbom da se program vlade koji je postojao ranije produži. Tim programom je preko biroa zaposlen veliki broj mladih ljekara. Ušli su u borbu sa Covidom skupa s nama kada je bilo najteže, jesenas i vraćeni su na biro u petak. Smatrali smo moralnom obavezom pred tim mladim ljudima da molimo za produženje programa, jer su stali uz nas kada su svi bili preplašeni udarima pandemije. Nadam se da ćemo imati razumijevanje Zavoda za zapošljavanje i Vlade KS uprkos pravnim zavrzlamama – pojasnio je Gavrankapetanović.

Dopis koji je Gavrankapetanović uputio Vladi KS. Avaz

S druge strane ministar Vranić kazao je danas ranije da dopis koji mu je uputio direktor Gavrankapetanović, kojim traži prijem 11 ljekara, nije u skladu sa procedurama i zakonom, te da na njega nije mogao ni odgovoriti.

- Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je kako se vidi poslao dopis za produženje ugovora za 11 doktora. Nažalost, vjerovatno ne zna i nije upoznat sa procedurama, doduše nije dugo direktor, te zakonskog prijema radnika, što se zorno vidi iz dopisa. Iz dopisa se vidi da ni pravna služba Opće bolnice, nažalost ne zna. Prvo, nikad se traži zaposlenje radnika imenom i prezimenom, što je direktno kršenje Zakona o radu. Drugo, u dopisu direktor ne navodi na koja to sistematizirana radna mjesta se primaju ljekari opće prakse, koji obim posla bi obavljali? Treće, direktor nije obezbijedio finansijska sredstva iz kojih bi se isplaćivao rad ljekara. Četvrto, da li su mladi ljekari u posjedu šifre na osnovu koje bi pisali nalaze. Ima toga još, ali nažalost, osim želje za upošljavanjem mladih ljekara, mora se poznavati i pravna regulativa - kazao je Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.