TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Crnogorca: Švercovao skoro 300.000 kutija cigareta

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Procijenjena tržišna vrijednosti cigareta je 1.149.872 KM. Arhiva

A. K.

14.5.2021

Optuženi Kalač Mevljudin (1977.) iz Crne Gore, tereti se da je u teretnom motornom vozilu iz Crne Gore u BiH prokrijumčario veliku količinu cigareta namijenjenih ilegalnom duhanskom tržištu.

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Kalača.

- Kalač Mevljudin, rođen 1977. godine u Rožaju, državljanin Crne Gore, nalazi se u pritvoru. Optuženi se tereti da je, 20.02.2021. godine, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu, koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u R Hrvatskoj - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za neiravno oporezivanje (UINO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je uporabom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenjene tržišne vrijednosti od 1.149.872 KM.

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je lišen slobode i od tada se nalazi u pritvoru. Ova zaplijena, jedna je od najvećih zaplijena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini.

- Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti, te time počinio kazneno djelo-krijumčarenje iz članka 214. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - zaključuju u saopćenju iz Tužilaštva BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.