ČUVANJE NEOPHODNOG KADRA

Vlada KS novac za plate 13 anesteziologa uzima od KCUS-a

Opća bolnica je dostavila resornom ministarstvu akt u kojem je iskazala potrebu za anesteziolozima

Vlada KS: Potrebno je sačuvati visokokvalificirani i neophodni kadar. Arhiva

A. K.

14.5.2021

Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak u vezi zasnivanja radnog odnosa 13 ljekara specijalista anestezije i reanimacije u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", a koji su nedavno dali otkaz u JU Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

- Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da se, po saglasnosti Ministarstva zdravstva KS od 12. maja 2021. godine za prelazak kadra, odnosno zasnivanje radnog odnosa bez provedenog postupka javnog oglašavanja, umanje sredstva JU Klinički centar na poziciji Finansijskog plana ZZO-a za iznos bruto plaća i naknada 13 ljekara specijalista anestezije i reanimacije, a uvećaju naknade za pružanje zdravstvene zaštite na pozicijama zdravstvenih ustanova u kojima će se izvršiti zasnivanje radnog odnosa navedenih radnika, a prema parametrima obračuna naknada za zdravstvene ustanove - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prelazak, odnosno Zasnivanje radnog odnosa navedenog zdravstvenog kadra bez provedenog postupka javnog oglašavanja omogućen je Uredbom o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala Vlade KS, navedeno je u zaključku Vlade.

Ovaj postupak Vlade obrazložen je potrebom da se sačuva visokokvalificirani i neophodni kadar u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo, a posebno u uvjetima pandemije.

Opća bolnica, kao javna zdravstvena ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo, dostavila je resornom ministarstvu akt u kojem je iskazala potrebu za ovim kadrom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.