RAZMATRALI IZVJEŠTAJ

Odbor za žalbe javnosti: Policajci su teže povrijedili službenu dužnost u slučaju Nidžare Ahmetašević

Policajci nisu suspendovani, jer za to nema zakonskog osnova

A. K.

Nidžara Ahmetašević

Foto: Arhiva


Slučaj hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmatešević podigao je veliku buru u javnosti. Privedena je zbog narušavanja javnog reda i mira prilikom snimanja policajaca koji su izdavali prekršajne naloge vozačima nepropisno parkiranih vozila.

Odbor za žalbe javnosti nije prihvatio izvještaj Odjela unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona 

Sarajevo koji se tiče istrage protiv dvojice policajaca koji su početkom marta uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević.

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Esad Solak, predsjednik Odbora za žalbe javnosti.

- Odbor je na 4. redovnoj sjednici imao tačku dnevnog reda koja se tiče izvještaja o unutrašnjoj kontroli Odjela unutrašnje kontrole o sprovedenoj istrazi prema žalbi Nidžare Ahmetašević na postupanje policijskih službenika Treće Policijske uprave MUP-a KS. O izvještaju koji su sačinili inspektori iz Odjela za unutrašnju kontrolu Uprave policije MUP-a KS, nakon analize kompletnog izvještaja i činjenica koje su oni utvrdili u samom izvještaju, Odbor je zauzeo stav da nije prihvatio navedeni izvještaj i izvještaj je ponovo vratio Odjeljenju unutrašnje kontrole na postupanje - kazao je.

Dodao je da su inspektori Odjela unutrašnje kontrole u izvještaju naveli da je žalba Ahmetašević osnovana, ali su predložili da se policajci sankcionišu za lakšu povredu službene dužnosti.

- Oni su utvrdili da je ponašanje policajaca bilo u suprotnosti sa procedurama propisanim u Ministarstvu i da postoje osnovi sumnje da su počinili lakšu povredu službene dužnosti. To je povreda koja je opisana kao nekorektno i nepristojno ponašanje prema kolegama, zaposlenicima, pripadnicima drugih organa ili građana. Unutrašnja istraga zaključuje da je osnovana žalba Ahmetašević. Odbor je primjenom Poslovnika i zakonskih odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima KS to sagledao i smatra da ovaj dio izvještaja koji se odnosi na lakšu povredu službene dužnost ne može proći. Odbor smatra da je učinjena teža povreda službene dužnosti i jednoglasna odluka je da se se vrati taj dio izvještaja.

Prema Solakovim riječima, Odbor je prihvatio dio izvještaja Odjela unutrašnje kontorole o navodima koji se tiču žalbe Ahmetašević u vezi s postupanjem službenika unutar same prostorije za zadržavanje u Trećoj PU.

- Odbor je prihvatio izvještaj unutrašnje kontorle u tom dijelu jer tu nije bilo dovoljno dokaza. S obzirom na to da procedure koje su propisane Zakonom o kaznenom postupku FBiH i Upustvom o postupanju sa osobama lišenim slobode u Upravi policije MUP-a KS predviđaju da se lice prilikom prijema mora obavezno pregledati u kompletnosti kako bi se utvrdilo da li eventualno ima nekih povreda ili predmeta koji nisu dozvoljeni prilikom boravka u prostorijama za zadržavanje - istakao je Solak.

Njoj je zbog toga uručen prekršajni nalog od 501 KM, za koji je tražila sudsko odlučivanje. Kada su u pitanju policajci koji su priveli Ahmetašević, oni nisu suspendovani jer za to nema zakonskog osnova.

Više o temi Nidžara Ahmetašević

NA VRH

Podijeli članak na