PROŠLO 29 GODINA

Godišnjica bitke na Brčanskoj Malti: Dan kada je odbranjena Tuzla

Prije 29 godina 15.maja 1992.godinem vojska Jugoslavije i paravojska tzv. Republike Srpske napale su Tuzlu

Danas obilježavanje. Arhiv

M. Aš.

15.5.2021

Tuzlaci će danas obilježiti jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji grada, 15. maj – Dan odbrane grada od pripadnika vojske koja je izvršila agresiju na i tada nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Prije 29 godina 15.maja 1992.godinem  vojska Jugoslavije i paravojska tzv.  Republike Srpske napale su Tuzlu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, u bici na Brčanskoj Malti, uspješno su odbili napad, odbranili Tuzlu, spasivši je od sudbine koja je nekoliko sedmica prije zadesila Podrinje, gdje je u planiranom etničkom čišćenju stradalo na hiljade nedužnih civila.

Tom prilikom, poginulo je 49 pripadnika vojske Jugoslavije, rezervista i pripadnika paravojske tada samozvane Srpske Republike i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno. Prema podacima Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" poginula su tri pripadnica policije u Tuzli i 33 vojnika iz tuzlanske kolone.

Na Brčanskoj Malti bila je dio nekoliko sudskih procesa. Nadležni sudovi u Bosni i Hercegovini i Srbiji nisu utvrdili ogovornost za navodni “napad” na kolonu vojske strane države na teritoriji već tada nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.