BOGATSTVO

Tradicija se njeguje u lijevčanskom selu Romanovci: Pet složnih sestara čuvaju čast porodice

Svake godine u roditeljskoj kući za krsnu slavu skupi se pet kćerki, pet zetova, dvanaest unučadi, naših zetova i snaha i jedanaest praunučadi, kaže Ranka

Piše: B. Grgić

17.5.2021

Ranka, Brana, Slobodanka, Vesna i Bogdana: Najveća podrška. AVAZ

Brana, Ranka, Bogdana, Slobodanka i Vesna, pet sestara, rođene su u lijevčanskom selu Romanovci u razmaku od deset godina. Ništa neobično da se ne radi o veoma složnim sestrama, koje njeguju kult tradicije, poštenja i rada.

Najstarija Brana je kuharica, njenim stopama krenula je i Slobodanka. Ranka je nastavnica, Bogdana je doktorirala ekonomske nauke, a Vesna je poljoprivredna tehničarka.





Sve uspješne

Ranka danas živi u Novoj Topoli, nastavnica je u osnovnoj školi i književnica s ozbiljnom reputacijom. Kaže da ih je oduvijek krasila sloga i skromnost.

- Uvijek nam je malo bilo dovoljno. Otac nam za vrijeme školovanja nikada nije otišao na roditeljski sastanak, s obrazloženjem da učimo sebi. I bio je u pravu, jer je vjerovao u nas. Svake godine biciklom je odlazio u dvadesetak kilometara udaljenu Bosansku Gradišku da bi nam kupio nove udžbenike, govoreći da smo to zaslužile. Eto takav je bio naš otac Slobodan - kazuje Ranka , koja je djevojačko prezime Vujinović zamijenila slavonskim prezimenom Šeatović.

Bogdana je doktorirala ekonomiju, dokazala se i u privredi, danas je istaknuta profesorica. Osim toga, bavi se i humanitarnim radom, što nikada ne spominje.

- Svi smo ponosni na našu Bogdanu. Ona stipendira djecu bez roditelja, a to radi anonimno, ne želeći da mnogo priča o tome niti da ta djeca to znaju. Bogdana zaslužuje da nosi to lijepo ime - potvrdila je Ranka.

Zajednička kafa

Zanimljivo je da su složne sestre odlučne da se slavska svijeća u porodičnoj kući ne ugasi ni 28 godina od smrti roditelja. Često su u Romanovcima u punom broju.

- Svake godine u roditeljskoj kući za krsnu slavu skupi se većina od pet kćerki, pet zetova, dvanaest unučadi, naših zetova i snaha i jedanaest praunučadi. Obilježimo na dostojanstven način slavu i kao da poručimo roditeljima da smo na dobrom putu - rekla je Ranka Šeatović.

Pet sestara često popiju zajedničku kafu, ispričaju se, podsjete na djetinjstvo, posavjetuju. Svaka u svojoj struci i porodici ostavila je dubok trag, njegujući ljubav prema porodici i dobrim djelima.


Najbolja krojačica

Zanimljivo je da je nastavnica Ranka, kako je inače zovu njeni Topolčani, još kao djevojka važila za najbolju modnu krojačicu u čitavom Lijevče polju. Sašila je na stotine maturskih i svečanih haljina, pratila je modu i bila je rame uz rame s modnim stilistima iz regiona.

- Šivaća mašina me je odškolovala i utjecala na mene da postanem radna i kreativna. Mašina „Bagat“ i danas zauzima počasno mjesto u mojoj kući, ali ne kao uspomena. I danas sašijem, prekrojim, kreiram novi model. Rad s djecom u školi, porodična vezanost sa sestrama, književnost, ali i šivenje me čine sretnom - rekla je Ranka Šeatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.