PREDSJEDNIK DNS-A

Nenad Nešić: Koalicija SNSD - SDA - HDZ funkcioniše samo kada treba zavući ruku u džep privredi i građanima

Predsjednik DNS-a upozorava da su u izradi nacrti zakona o akcizama i zakona o PDV-u kojim se kao akcizne robe uvode električna energija, kruta goriva, prirodni plin, tečni naftni gas za grijanje i još čitav niz proizvoda

Nenad Nešić: Neophodno je smanjiti porezna opterećenja. Avaz

BN TV

15.5.2021

Demokratski narodni savez poziva ministricu finansija Republike Srpske Zoru Vidović i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da objasne građanima i privrednicima da li su novi zakon o akcizama BiH i zakon o PDV-u mjere kojima se bore za saniranje ekonomskih šteta usljed pandemije korone ili novi udar na privredu i standard građana radi krpljenja budžetskih rupa. Samo nesposobna i neodgovorna vlast u ovakvim uslovima donosi nove namete, poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Predsjednik DNS-a upozorava da su u izradi nacrti zakona o akcizama i zakona o PDV-u kojim se kao akcizne robe uvode električna energija, kruta goriva, prirodni plin, tečni naftni gas za grijanje i još čitav niz proizvoda.

- Iako električna energija u domaćinstvima neće biti akcizni proizvod, biće u proizvodnji, što će dovesti do lančanog poskupljenja i udara i na privredu i na građane. Izgleda da koalicija SNSD - SDA - HDZ funkcioniše samo kada treba zavući ruku u džep privredi i građanima da bi zakrpili budžetske rupe  -  ističe Nešić.

U vrijeme recesije, naglašava predsjednik DNS-a, neophodno je smanjiti porezna opterećenja na plate kako bi povećali minimalne plate, od kojih živi 60 odsto građana, piše BNTV.

- Tim bi došlo i do povećanja potrošnje i rasta prihoda od PDV-a. No, očito je da se njima žuri i da imaju budžetskih problema pa preko koljena i po svaku cijenu donose mjere koje su sve samo ne pomoć privredi i građanima usljed ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom. Došli smo u najgoru moguću fazu kada se zadužujemo da bismo vraćali stare kredite i povećavamo poreze da bismo kartkoročno održali likvidnost. O posljedicama takve fiskalne politike i šta sutra, niko ne razmišlja - kaže predsjednik Nešić.

On, također, poručuje da će se boriti svim demokratskim sredstvima da ne dođe do novih planiranih nameta i da, kako kaže, ''ovi nakaradni i antinarodni zakoni ne dobiju podršku u parlamentu''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.