REAKCIJE

Turković o izgradnji hidroelektrane na Drini: Želim vjerovati da Srbija ne podržava protivzakonite aktivnosti

Projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Turković: Projekt nema saglasnost države. Arhiv

A. J.

17.5.2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini. Predviđeno je da temeljac danas postave premijeri RS i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

Turković ističe da Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom.

- Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima. Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana BiH obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine - navela je Turković.

Pozvala je vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u okvire međudržavne i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereninteta i teritorijalnog integriteta.

- Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavile su s raspolaganjem državnom imovinom odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda - navela je Turković.

Podsjećamo da je Brnabić na današnjoj konferenciji za medije kazala da ako se ispostavi da je investicija Srbije sporna, onda bi najmanje 280 različitih investicija u BiH bilo problematično jer su koncesije do sada izdavali entiteti i kantoni.

- Time bi se ušlo u pravnu nesigurnost. Srbija je u projekt ušla kao strani investitor - rekla je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.