REAKCIJE

Turković o izgradnji hidroelektrane na Drini: Želim vjerovati da Srbija ne podržava protivzakonite aktivnosti

Projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

A. J.

Turković: Projekt nema saglasnost države

Foto: Arhiv


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se povodom najavljenog postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini. Predviđeno je da temeljac danas postave premijeri RS i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

Turković ističe da Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom.

- Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima. Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana BiH obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine - navela je Turković.

Pozvala je vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u okvire međudržavne i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereninteta i teritorijalnog integriteta.

- Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavile su s raspolaganjem državnom imovinom odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda - navela je Turković.

Podsjećamo da je Brnabić na današnjoj konferenciji za medije kazala da ako se ispostavi da je investicija Srbije sporna, onda bi najmanje 280 različitih investicija u BiH bilo problematično jer su koncesije do sada izdavali entiteti i kantoni.- Time bi se ušlo u pravnu nesigurnost. Srbija je u projekt ušla kao strani investitor - rekla je Brnabić.

NA VRH

Podijeli članak na