REAKCIJE

Zvizdić: Odlazak delegacije Vlade Srbije u Istočno Sarajevo jedan je od najprovokativnijih institucionalnih postupaka

Zvizdić je podsjetio da je u novembru 2015. održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije u Sarajevu

Denis Zvizdić. Avaz

Fu. M.

17.5.2021

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH komentirao je današnje održavanbje zajedničke sjednice Vlade Srbije i RS.

Zvizdić je podsjetio da je u novembru 2015. održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, u Sarajevu, u sjedištu institucija države BiH.

-  Razgovaralo se o brojnim projektima bitnim za čitavu državu BiH i sve njene građane. Bilo je to vrijeme kada je Vijeće ministara BiH vrijedno radilo na napretku i razvoju BiH, unapređenju dobrosusjedne i regionalne saradnje na principima međusobnog poštovanja, kao i na EU integracijama - napisao je Zvizdić.

Status Denisa Zvizdića. Printscreen

Potom se Zvizdić osvrnuo na današnja dešavanja.

- U maju 2021. Vlada Srbije slijeće na aerodrom Sarajevo i odlazi na sastanak sa vladom bh entiteta RS u Istočno Sarajevo, potpuno ignorišući VM BiH, što predstavlja jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabilježen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja.

Istovremeno, ovakav ignorantski odnos Vlade susjedne države je rezultat nefunkcionalnosti VM BiH, potpunog gubitka institucionalnog digniteta i kontinuiranog rada predstavnika politika iz bh entiteta RS na rastakanju i minimiziranju funkcionalnosti VM BiH i države BiH.

- Građani i institucije države BiH su nažalost, u posljednjih par godina izloženi stalnim poniženjima od strane onih koji su zaduženi da brinu o uvažavanju i međunarodnom položaju države BiH, zdravlju građana i njihovom standardu: poniženje zbog nepravovremene nabavke vakcina, poniženje zbog činjenice da nam bogate zemlje umjesto investicija šalju mlijeko u prahu, poniženje koje proizvede činjenica da Vlada susjedne države održava sjednicu sa vladom bh entiteta RS, par kilometara od sjedišta državne Vlade, odnosno VM BiH, poniženje da najviše pozicionirani funkcioneri BiH umjesto aktivnog rada na EU integracijama, vladavini prava, borbi protiv korupcije, zaštiti javnog zdravlja i razvoju ekonomije, ustvari aktivno rade na tkz “mirnom razlazu”, podjelama, hegemonističkim i etnocentrističkim planovima - zaključio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.