AKTUELNO

Vlada FBiH predložila apsolutnu zabranu pušenja u kafićima i restoranima

Prema najavi ovaj zakon pred zastupnicima trebao bi se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja bi se trebala održati 26. maja

Pušenje bi trebalo biti zabranjeno i u privatnim automobilima u kojima sjede maloljetnici. Arhiv

Piše: E. Halimić

17.5.2021

Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana.

Prema najavi ovaj zakon pred zastupnicima trebao bi se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja bi se trebala održati 26. maja.

Naime, predloženim zakonskim rješenjem predlaže se potpuna zabrana pušenja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca.

Član 5. predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je riječ. Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.


Članom 5. defenirana zabrana. Printscreen

Također, zakonom je definirano da će vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) biti dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl. Također zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Nesumnjivo će ovaj prijedlog izazvati buru negodovanja vlasnika restorana i kafića.

Zakonom je predviđeno da se kaznom do 5.000 KM kazni pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.