POVOLJNA SITUACIJA

Čerkez: Omogućena je muzika uživo u ugostiteljskim objektima

Očekujemo od građanstva da se svi pridržavaju propisanih mjera i da provedemo ljeto na jedan normalan način, kazao je Čerkez

Fena

Čerkez: Pleksiglas ograda mora biti preko dva metra visine, ona će u potpunosti odvojiti izvođače od publike

Foto: Fena


Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, zahvaljujući pozitivnoj epidemiološkoj situaciju, danas je donio odluku o ukidanju ograničenje kretanja.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez na press-konferenciji kazao je odlučeno da se poveća broj osoba koji mogu biti na javnim skupovima i to 30 u zatvorenim prostorima i 50 na otvorenim.

- Isti broj osoba očekujemo da se može skupljati i u ugostiteljskim objektima. Današnjom naredbom omogućili smo i muziku u ugostiteljskim objektima uživo uz epdemiološku obavezu - pleksiglas ogradu koja mora biti preko dva metra visine, koja će u potpunosti odvojiti izvođače od publike. Nadamo se da će to svi poštovati i da ćemo nakon 15 dana biti u stanju da još dodatno ublažavamo mjere - kazao je Čerkez.

Dobre vijesti

Naglasio je da epidemiološka situacija do sada nikad nije bila bolja od početka krize sa covidom-19.

- Ovo je danas možda najbolja epidemiološka situacija u FBiH gdje imamo incidencu 28. Također moramo konstatovati da su svi kantoni ispod incidence 50. Imamo tri kantona koja su također u fazi smirivanja, koji su na incidenci oko 50. To su jako dobre vijesti posebno imajući u vidu da je u ovoj sedmici, čak u odnosu na potekle, 43 posto osoba manje zaražano. Također, sedmodnevna incidenca pala za više od 42 posto - kazao je Čerkez.

Trenutno na je na bolničkom liječenju u FBiH 359 pacijenata, od kojih je samo 17 na respiratorima.

- U KS danas nema ni jedna osoba koja je respiratoru, to su jako dobre vijesti. Radujemo se ovim vijestima, ali ne smijemo se opuštati. Očekujemo od građanstva da se svi pridržavaju propisanih mjera, da provedemo ljeto na jedan normalan način, dakle distanca i poštivanje mjera u unutrašnjosti uz redovno pranje ruku i higijenu- rekao je Čerkez.

Imunizacija

Posebno je pozvao ugostitelje da se pridržavaju mjera, te da su najrizičnija okupljanja unutar zavorenih prostora, da se ne koristi situacija da bi se ponovo pravili veliki skupovi uz muziku.

Po riječima Čerkeza imunizacija teče po planu, u skladu da brojem vakcina koje imaju.

- Dobra vijest je da je u maju stiglo više od 120.000 vakcina i da one i dalje pristižu. Očekujemo da ćemo i dalje imati porast broja vakcinisanih ljudi i da ćemo dobiti veći broj vakcina kroz programe Covax i EU, a nadamo se da će biti sklopljeni određeni ugovori sa prozvođačima od strane federlnog i državnog nivoa - izjavio je Čerkez.

NA VRH

Podijeli članak na