AVAZ SAZNAJE

Anesteziolozi koji su dali otkaz u KCUS-u saslušani u Tužilaštvu BiH

Ovi ljekari su ranije saslušani i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, za sada u Tužilaštvu KS nije bila Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a

Izetbegović: Mora biti saslušana i ona. Avaz

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

17.5.2021

Više od pola anesteziologa koji su 5. maja dali otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saslušani su prije nekoliko dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saznaje "Avazov" portal.


Formirali predmet o dešavanjima u ovoj ustanovi

Oni su ranije iskaze dali i Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje je formiralo predmet o dešavanjima u ovoj ustanovi nakon pisma koje je objavljeno u javnosti, a u njima anesteziolozi upozoravaju na katastrofalne uvjete rada i korištenje neadekvatnih "malina respiratora" na Covid pacijentima.

Prema informacija "Avaza", najmanje sedam anesteziologa je dalo prije nekoliko dana iskaze i državnom tužiocu, a na poziv iz ove pravosudne institucije. Ostalih šest iskaze bi trebalo dati u narednim danima. Istragu o korištenju "malina respiratora" vodi i Tužilaštvo BiH jer je ranije utvrđeno da nisu za liječenje oboljelih od koronavirusa i da se radi o transportnim, a ne stacionarnim uređajima, što je Uprava KCUS-a znala, a koristila ih je ipak na Covid pacijentima.


Izetbegović: Nije bila u Tužilaštvu KS. Avaz

Trinaest anesteziologa, podsjećamo, napustilo je KCUS jer Uprava ove ustanove s generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović na čelu, umjesto da postupi po njihovom zahtjevu da se problemi u radu riješe, stavila ih je pod stručni nadzor. Tačnije, sva krivica za dešavanja u Covid odjelu pokušala se prebaciti na ljekare, iako su radili prema uputama nadređenih i svojih šefova.

To su već potvrdili u iskazu i kantonalnim i državnim tužiocima. Sada su na redu čelni ljudi KCUS-a, od Izetbegović do Nermina Granova, ali i šefova disciplina. Neki su već dali iskaz. 



Bila Amela Katica-Mulalić

U Tužilaštvu KS za sada nije saslušana jedino Sebija Izetbegović. Pitanje je kada će dobiti poziv za Državno tužilaštvo.

Iskaz je u Tužilaštvu BiH dala sredinom aprila i šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Amela Katica-Mulalić, kao i još nekoliko ljekara koji su upoznati s radom ove klinike.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.