BILATERALNE KONSULTACIJE

Brkić: Članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO-u od velikog značaja za zapadni Balkan

Usaglašeno je da regionalna ekonomska saradnja koja je ključna za približavanje EU treba biti nastavljena

Održane su bilateralne konsultacije o NATO pitanjima u Sarajevu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

A. K.

17.5.2021

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Fatmire Isaki predvodili su izaslanstva ministarstava na bilateralnim konsultacijama o NATO pitanjima, koje su održane u Sarajevu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je saopćeno da su razmijenjena mišljenja o iskustvima Republike Sjeverne Makedonije na planu euroatlantskih procesa te je razgovarano o regionalnoj i auradnji u sklopu Američko-jadranske povelje (A5). Također su prezentirana iskustva Republike Sjeverne Makedonije na polju javne diplomacije.


Trajni prioritet

Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da su odnosi BiH i Republike Sjeverne Makedonije dobri i prijateljski te da se temelje na otvorenom dijalogu, s visokom razinom razumijevanja i istovjetnih stajališta o pitanjima koja su od zajedničkog interesa, posebice kada je riječ o obrambenoj suradnji. Naglasio je da je članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO-u od velikog značaja za cijeli zapadni Balkan te da će obrambena suradnja dvije zemlje u narednom razdoblju biti uspješnija i otvorenija imajući u vidu iskustva Republike Sjeverne Makedonije na polju suradnje sa NATO-om do punopravnog članstva. 

Dodao je da je podrška Republike Sjeverne Makedonije, kao zemlje koja je nedavno postala članicom NATO-a, Bosni i Hercegovini veoma značajna i korisna kao i razmjena iskustava i know-how u euroatlantskim procesima. Za BiH je naročito važan prijenos iskustva Republike Sjeverne Makedonije u području javne diplomacije, odnosno informiranja javnosti o značaju i prednostima unapređenja odnosa sa NATO-om a u kontekstu komunikacijske strategije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministrice je istaknuo da regionalna saradnja, odnosno unapređenje dobrosusjedskih odnosa, ostaje jedan od trajnih prioriteta vanjske politike BiH te vitalni i nezamjenjivi čimbenik na putu u EU. Naglasio je značaj posvećenosti naše zemlje promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta kao i jačanju suradnje i izgradnje povjerenja u regiji. 

Posvećeni odbrambenoj saradnji

Ponovio je da naša zemlja ostaje posvećena sigurnosnoj i obrambenoj suradnji sa susjedima u okviru Američko-jadranske povelje (A5), kojom je naša zemlja tijekom prošle godine uspješno predsjedala, te usprkos veoma izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ostvarila većinu planiranih aktivnosti.

Zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om, informirao je izaslanstvo Republike Sjeverne Makedonije o formiranju, radu i aktivnostima tog tijela. Izrazio je zadovoljstvo što je Povjerenstvo za suradnju s NATO-om prošlog mjeseca jednoglasno usvojilo Nacrt Programa reformi za 2021. godinu, nakon čega je uslijedila daljnja administrativna procedura. Dodao je da očekuje da dokument koji definira političko-pravni okvir za suradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza već krajem maja uđe u završnu fazu usvajanja. Na kraju je istaknuo važnost i kontinuitet sudjelovanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u međunarodnim mirovnim operacijama, s naglaskom na Afganistan.

Usaglašeno je da regionalna ekonomska saradnja koja je ključna za transformaciju zapadnog Balkana i približavanje Evropskoj uniji, treba biti nastavljena, naročito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Isaki pozdravila je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu saradnje s Alijansom, te izrazila spremnost Republike Sjeverne Makedonije za daljnju podršku pomoć i razmjenu iskustava BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.