NASTUPNA POSJETA

Galić sa Salivenom: Vlada SAD pruža podršku Graničnoj policiji BiH

Saliven je viši savjetnik za primjenu zakona novoosnovane Grupe za borbu protiv terorizma za Jugoistočnu Evropu Ministarstva pravde SAD

Saliven je iskazao otvorenost za saradnju sa Graničnom policijom BiH. Granična policija BiH

A. K.

17.5.2021

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić primio je u nastupnu posjetu Džejmsa Salivena (James Sullivan), višeg savjetnika za primjenu zakona novoosnovane Grupe za borbu protiv terorizma za Jugoistočnu Evropu Ministarstva pravde SAD, 17. maja 2021. godine u Glavnom uredu GPBiH.

Obuke i oprema

Savjetnik Salivan je prezentirao plan aktivnosti koje Grupa za borbu protiv terorizma za Jugoistočnu Europu ima namjeru provoditi u regiji te iskazao otvorenost za saradnju s Graničnom policijom BiH. 

Galić je također predstavio rad i aktivnosti pripadnika Granične policije BiH, kao i rezultate dosadašnjeg rada, koji su izuzetno dobri u borbi protiv prekograničnog kriminaliteta, unatoč svim problemima i opasnostima kojima su izloženi pripadnici GPBiH, posebno u vrijeme migrantske krize te zahvalio Salivenu na otvorenosti za saradnju i Vladi SAD na dugogodišnjoj podršci, u vidu obuka i specijalističke opreme za policijske službenike Granične policije BiH.


Plan aktivnosti

 - Vlada Sjedinjenih Američkih Država kontinuirano pruža podršku Graničnoj policiji BiH, već 16 godina, kroz različite vrste donacija i obuka za policijske službenike GPBiH, što nam je od izuzetnog značaja. Ovim putem zahvaljujem, u ime Granične policije BiH i u lično ime, Vladi SAD na tome što su uvijek otvoreni pomoći kada iskažemo potrebu za tim, ali i što prepoznaju važnost ulaganja u ovu policijsku agenciju, posebno za vrijeme migrantske krize, kada nam je pomoć itekako važna, prije svega u vidu specijalističke opreme, kako bismo učinkovitije štitili državnu granicu - istaknuo je Galić, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Vladimir Popović, te viši stručnjak za projekte Vlade SAD Darko Ivić.

Sudionici sastanka su dogovorili daljnje modalitete suradnje te plan idućih aktivnosti koje će se provoditi u sklopu podrške Vlade SAD kao što su obuke za policijske službenike i nove donacije za policijske službenike Granične policije BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.