PREDSJEDNIŠTVO BIH

Milorad Dodik: Džaferović je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku

Bilo i riječi o nepromjenljivosti granica i da to bude u skladu sa onim što priznaje UN i što je u skladu sa međunarodnim pravom, ali su to odbili ovi iz Prištine, kaže Dodik

Milorad Dodik: Proces pridruživanja EU. Agencije

Srna

17.5.2021

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je danas da Predsjedništvo BiH nije imalo konsenzus o nastupu na sastanku lidera.

- Šefik DŽaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku, ali to je njegov stav, a ne Predsjedništva. Nismo uspjeli da dođemo do konsenzusa, jer da jesmo došao bi jedan član Predsjedništva i iznio naš stav - kaže Dodik.

On je naveo da je forum obilježio deset godina procesa u kojem su jasno postavljeni kriterijumi, da zemlje koje su ušle u EU sa bivšeg jugoslovenskog prostora i one koje to pretenduju plus Albanija moraju da se dogovaraju kako da se pomažu.

- Došli smo do Deklaracije koja upravo promoviše značaj tih 10 godina, kao i činjenice da se osvrnemo na proces pridruživanja EU i da se pokrene taj proces, koji je u desetogodišnjem zastoju - kaže Dodik.

On je napomenuo da su predstavnici Prištine insistirali gotovo dva časa na nekim rješenjima koji miniraju proces.

- Bilo i riječi o nepromjenljivosti granica i da to bude u skladu sa onim što priznaje UN i što je u skladu sa međunarodnim pravom, ali su to odbili ovi iz Prištine. Priština je insistirala da se navede "republika Kosovo" što nije moglo da bude prihvaćeno - rekao je Dodik.

Ocijenio je da je BIH u debelo zamrznutom statusu.

- Činjenica da Federacija BiH nije do sada formirala Vladu, govori o tome da je taj zastoj krucijalno važan za BiH", rekao je novinarima Dodik nakon samita na Brdu kod Kranja.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu u BiH, Dodik je ocijenio da je propao dogovor o reformi Izbornog zakona jer se nisu uspjeli usaglasiti predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

On kaže da je ključno pitanje na sastanku bilo proširenje EU. 

Na sastanku lidera članica Brdo-Brioni procesa na Brdu kod Kranja danas su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost procesu Brdo-Brioni i istaknuto da je proširenje EU na zemlje regiona geopolitička nužnost.

Osim Dodika, na samitu su učestvovali i članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Slovenije Borut Pahor, Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Ilir Meta, Hrvatske Zoran Milanović, te samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani.

Inicijativu Brdo-Brioni pokrenule su 2010. godine Slovenija i Hrvatska u nastojanju povećanja povjerenja između zemalja u regionu i pomoći i njihovom pridruživanju EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.