UČESTVUJE 30.000 VOJNIKA

Jedna od najvećih vojnih vježbi na tlu Evrope bez Srbije

Ove godine uključene su sve zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije što se može vidjeti na zvaničnoj mapi američke vojske

U vojnim vježbama u više evropskih zemalja učestvuje više od 28.000 vojnika. Printscreen

Fu. M.

18.5.2021

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država "Brzi odgovor 21" je dio veoma složene i obuhvatne vojne vježbe "Defender Europe 21" u kojoj učestvuje blizu 30.000 savezničkih vojnika iz 26 država Evrope i svijeta.

U vojnim vježbama u više evropskih zemalja učestvuje više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja NATO-a i njegovih partnera iz Albanije, Armenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Grčke, Gruzije, Španije, Italije, Kanade, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Holandije, Poljske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, SAD-a, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Estonije, prenosi N1.

Vojne vježbe “Branilac Evrope” održavaju se svake godine. N1

Vojne vježbe “Branilac Evrope” održavaju se svake godine i organizuje ih američka vojska. Ove godine uključene su sve  zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije što se može vidjeti na zvaničnoj mapi američke vojske.

Sve je krenulo u martu kada se vojno osoblje i oprema počelo kretati prema Evropi. U aprilu su se već spremni vojnici i oprema iz Njemačke, Italije i Holandije počeli premještati u razna područja za obuku.

U junu planirana vježba

U maju se dešava najveći dio aktivnosti na treninzima u više od 30 područja za vježbanje u 12 zemalja i obuhvaća nekoliko povezanih vježbi.

Tokom vježbe “Defender Europe provodi se nekoliko međusobno povezanih vježbi, a to su “Branitelj Europe 21” koji obuhvaća nekoliko međusobno povezanih vježbi lociranih na teritoriju više država.

Tu je vježba “Brzi odgovor/Swift Response 21”, zatim slijedi “Trenutani odgovor/Immediate Response 21”, vježba “Čuvar sablje /Sabre Guardian”, “Odlučni udar/Decisive Strike 21”.

U junu je planirana vježba koja uključuje 2.000 pripadnika za demonstraciju sposobnosti komande da zapovijeda multinacionalnim kopnenim snagama u zajedničkoj i kombiniranoj obuci čime će velika vojna vježba “Defender Europe” biti završena.

Zajednička misija

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, je jutros u programu N1 kazao da su ove godine Oružane snage BiH prvi put domaćini jedne takve vježbe.  Naveo je da se kroz sprovođenje ove vježbe između OS BiH i američkih snaga dodatno učvršćuje i jača partnerstvo sa vojskom SAD.

- To govori o kredibilitetu koje su stekle Oružane snage BiH, ali i država Bosna i Hercegovina na međunarodnom planu. OS BiH kroz svoj angažman, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, su po mnogočemu su možda i najbolji ambasadori države Bosne i Hercegovine. Mi zajedno sa pripadnicima vojske SAD preko deset godina učestvujemo u zajedničkoj NATO misiji - naveo je.

Poručio je da je ovo je uvod u mnoge druge aktivnosti koje će Oružane snage BiH nastaviti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.