SARAJEVO

Radnici GRAS-a ogorčeni: Je li vas strah da vas vozimo, a nemamo djeci dati za užinu

Izgleda da se ovdje treba obračunati s pojedincima i to je radikalno, rekao je Himzanija

A. J. - E. T.

Kažu da situacija u GRAS-u nikada nije bila gor

Foto: Avaz


Grupa radnika GRAS-a jutros u sedam sati stupila je štrajk glađu jer nisu dobili zarađene plaće. Tim povodom javnosti su se obratili predstanici sindikata i radnici koji su još jednom apelirali na vlasti da im se pomogne.

Adnan Himzanija iz Sindikata komunalne privrede GRAS-a kazao je da će se boriti za prava radnika te da imaju način za to.Naveo je da situacija u GRAS-u nikada nije bila gora i ljudi su se od nemoći odlučili stupiti u štrajk glađu.

- Znamo doći kamionima pred Vladu i istresti smeće kao što oni istresaju nama. Dosta je više, dosta nam je korone, vakcina, respiratora, dodika... Izgleda da se ovdje treba obračunati s pojedincima i to je radikalno – naveo je Himzanija.

Kazao je da je rješenje za GRAS u rukama zastupnika u Skupštini KS koji mogu zakazati vanrednu sjednicu i vratiti oduzete linije ovom preduzeću.

- Vade se na opoziciju, poziciju... Vlasnik GRAS-a je Skupština KS, a daju linije drugoj firmi. Pričaju o viškovima radnika, pitajte gospodina Čengića koliko „Centrotrans“ ima uposlenih. Bacaju se spinovi da su radnici GRAS-a krivi za sve ovo. Krivimo sve vlade, ne samo ovu – poručio je Himzanija.

Na konferenciji za novinare obratio se i vozač tramvaja u preduzeću GRAS.

- 15 godina pričamo jedno te isto. Želim da postavim par pitanja vama, građanima i Vladi KS koja se brine za građane. Je li vas strah, je li vas stid da djeca, porodice, nemaju platu dva mjeseca, da ne mogu platiti internet i da ne mogu ići u školu, da ne mogu kupiti užinu djeci, da ne mogu kupiti sok, ne mogu ništa? Je li vas strah da pustite nas vozače i majstore koji popravljaju tramvaje da vas vozimo? Mi idemo na ljekarske preglede, moramo psihički i fizički biti sposobni da vas spustimo s Toke-Džeke... Da popravimo kombije i vi pustite djecu i žene da ih vozimo – naveo je.

Pitao je i vlasti da li ih je stid prijetiti im stečajem i otkazima.

- Smijete li sjesti sa mnom ovakav kakav sam, da vozim tramvaj. Vozim tramvaj 26 godina, bio sam na Žuči četiri godine, dva puta ranjavan. Gdje sam ja, gdje je moj mozak, dolazimo u GRAS da časno i pošteno radimo posao. Sindikat GRAS-a hoće platu i bori se za radnička prava – kazao je ovaj radnik.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na