ODLUKA TUŽILAŠTVA BIH

Slučaj "Memić": Šta će biti s policajcem koji je sakrio krvavi džemper Alise Mutap

Osim Barića, u pritvoru se već mjesecima nalaze Hasan Dupovac, nekadašnji šef Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap

Barić i Alisa Mutap. Avaz

Piše: M. Aščić

18.5.2021

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je Sudu BiH da se uhapšenom policajcu Josipu Bariću,  koji se tereti da nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, a koji je mogao biti krunski dokaz u dokazivanju ubistva Dženana Memića, produži pritvor još za dva mjeseca, saznaje "Avazov" portal.

Barića su podsjećamo uhapsili pripadnici SIPA-e po naredbi Tužilaštva BiH 23.aprila.

Osumnjičeni je propustio da izuzme krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj porodici te je uništen. Makazama je izrezan taj krvavi dio – kazao je prije mjesec na sudskom ročištu postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić.

On je tada naveo da je Tužilaštvo BiH već pružilo zaštitu za šest svjedoka i da je proširena istraga na šest osoba.

 - Osumnjičeni bi sigurno utjecao na svjedoke ako ostane na slobodi. Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu. Od Dženana je izuzeta vreća puna odjeće, a od Alise Mutap samo crne farmerice i kožna jakna. Možda bi tragovi sa tog džempera doveli do počinioca. Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo šta utvrdilo. Zašto je osumnjičeni različito postupao prema Dženanu i Alisi po pitanju izuzimanja odjeće. Svjedoci su to u cijelosti potvrdili i imamo njihove iskaze. Radi se o krivičnim djelima koju su činili kao grupa – naveo je prije mjesec Hasanspahić.

Osim Barića, u pritvoru se već mjesecima nalaze Hasan Dupovac, nekadašnji šef Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap,tadašnje Dženanove djevojke koja je s njim bila na Ilidži u periodu kada zadobio smrtonosne povrede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.