AKTUELNO

Obrađeno oko 80 zahtjeva: Do kraja mjeseca građani bi trebali dobiti novac za "tocilizumab" i "remdesivir"

Do 21. maja 2021. godine komisija Ministarstva zdravstva KS trebali bi završiti razmatranje zahtjeva.

Do kraja mjeseca građani bi trebali dobiti novac za "tocilizumab" i "remdesivir". Arhiv

Piše: E. Halimić

18.5.2021

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo jučer je počeo sa obradom zahtjeva za priznavanje i refundaciju novčanih sredstava osiguranicima ZZO KS, utrošenih za nabavku skupih lijekova za liječenje koronavirusa ("tocilizumab" i "remdesivir"), potvrdio nam je direktor Zavoda Sakib Katana.


Odluku donosi komisija

Katana: Do sad je urađeno oko 80 zahtjeva. Arhiv

Dodao je da se radi o zahtjevima koji Zavodu pristižu od novembra 2020. godine, ali i da konačnu odluku o zahtjevima građana donosi stručna komisija Ministarstva zdravstva KS.

- Svi zahtjevi pristigli na protokol Zavoda zdravstvenog osiguranja KS bit će obrađeni. Do sad je urađeno oko 80 zahtjeva. Za njih ce u narednim danima Zavod izdati rješenja, dakle nema zastoja, pitanje je samo da se tas rješenja otkucaju – kazao nam je Katana.

Kako saznajemo, do 21. maja 2021. godine komisija Ministarstva zdravstva KS trebali bi završiti razmatranje zahtjeva.


Refundaciju novčanih sredstava

- Refundaciju novčanih sredstava će, na osnovu odobrenih zahtjeva, vršiti Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Odluku o odobravanju sredstava donosi direktor Zavoda, na prijedlog Komisije – pojasnio je Katana.

Prema njegovim riječima, za ovu namjenu Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u 2021. godini planirano je 650.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.