NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Zašto se javlja nutritivna alergija kod djece

Prof. dr. Reuf Karabeg pojašnjava kako nakon korekcije nosa bolničko liječenje nije neophodno

Avaz.ba

18.5.2021

Naslovnica Porodica i zdravlje. Avaz

TEMA: Zašto se javlja nutritivna alergija kod djece

Ugledni nutricionistkinja Inga Marković pojasnila je šta je nutritivna alergija kod djece. Reakcije na hranu koje su imunoposredovane nazivaju se nutritivnim alergijama i nastaju zbog nemogućnosti da se uspostavi ili održi intolerancija prema bjelančevinama hrane. Namirnice koje uzrokuju čak 90 posto svih nutritivnih alergija su mlijeko, gluten iz žitarica, jaja, riba, školjke, gluten iz žitarica, soja, kikiriki i jezgrasto voće.

PSIHOLOGIJA: Isidora Pavlović, psiholog objasnila je kako videoigrice utječu na djecu i mlade. Kada govorimo o utjecaju na mentalno zdravlje, važno je napomenuti da pretjerano izlaganje videoigricama nerijetko čini mlade socijalno izoliranim i dovodi do manjeg angažiranja u drugim aktivnostima koje su od značaja za kvalitetan socijalni život i edukativni napredak.

ESTETSKA HIRURGIJA: Prof. dr. Reuf Karabeg pojašnjava kako nakon korekcije nosa bolničko liječenje nije neophodno. Obično se konci ne skidaju, nego se sami resorbiraju. Izuzetak je skidanje nekoliko konaca na bazi nosa ako se koristi tzv. otvorena tehnika. Povratak na posao, zavisno od vrste operativnog zahvata, očekuje se nakon 7-12 dana. Uspjeh često zavisi od taktilnog i emocionalnog osjeta hirurga jer je često, a ponekad i nemoguće predvidjeti krajnji rezultat. Jer i pacijenti su različiti i tkivo može da reagira različito.

I JOŠ: Artičoka čisti žuč, slezenu i bubrege; Namirnice koje mijenjaju četkicu za zube; Izbjegnite anksioznost; Druženje je važno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.