BRISEL

Borelj s liderima zapadnog Balkana: Integracije ključni cilj i interes i EU

Lideri su potvrdili posvećenost regionalnoj saradnji i složili su s da nastave sarađivati u rješavanju globalnih problema

Sa prijema u Briselu. Agencije

Fu. M.

19.5.2021

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, Žozep Borelj (Josep Borrell), održao je radnu večeru sa šest lidera zapadnog Balkana. Razgovarano je o budućnosti regije i glavnim izazovima s kojima se ove zemlje suočavaju. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Kako je saopćeno iz EU, sastanku je prisustvovao i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

- U otvorenoj i iskrenoj atmosferi, visoki predstavnik Borelj i lideri Zapadnog Balkana imali su zajednički strateški osvrt na načine ubrzanja reformi kako bi se ispunila očekivanja građana o integracijama u EU, kao i pristupima za jačanje pozitivnih konstruktivnih narativa u regionu. Složili su se da je integracija Zapadnog Balkana u EU ključni strateški cilj koji je u zajedničkom interesu i EU i regije - navodi se u saopćenju, prenosi N1.

Lideri su potvrdili posvećenost regionalnoj saradnji i složili su s da nastave sarađivati u rješavanju globalnih problema, kao što je pandemija koronavirusa.

- Ovim neformalnim sastankom, visoki predstavnik Borelj oživio je tradiciju neformalnih sastanaka sa liderima Zapadnog Balkana. Ovakvi sastanci će biti nastavljeni u budućnosti - poručeno je iz EU.

Večeri su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije Edi Rama, Sjeverene Makedonije Zoran Zaev, Kosova Albin Kurti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.