PRENOSIMO

Lovrinović: SDA stalno obmanjuje javnost da HDZ BiH traži podjele

Pripadam političkom miljeu koji ima normalne zahtjeve već preko 10 godina da se neke stvari isprave, rekao je Lovrinović

Nikola Lovrinović. Avaz

Fu. M. / Dnevno.ba

19.5.2021

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, gostujući u programu BHT-a i govoreći o nužnosti izmjena Izbornog zakona BiH, ponovio da se taj zakon mora izmijeniti do isteka ove godine, jer, kako kaže, “nema smisla da i u Domu naroda sad sjede neki Komšići”, prenosi "Dnevnik.ba".

S tim u vezi rekao je i da je optimist i pesimist.

- Mi imamo obveze prema sudskim presudama i imamo potrebe s terena. Pripadam političkom miljeu koji ima normalne zahtjeve već preko 10 godina da se neke stvari isprave. OHR je izvršio političku agresiju na politička prava hrvatskog naroda u izbornom procesu. Mi smo se našli u čudu. Kako to sve vratiti natrag? Zato sam napola optimista, a napola pesimista - pojasnio je.

Samo tražimo svoja politička prava

Odgovarajući na pitanje šta je kompromis Lovrinović je kategoričan i izravan.

- Kompromis je da kolege iz SDA i bošnjačkog političkog kruga prestanu obmanjivati javnost da je legitimno predstavljanje glasanje po krvnim zrncima. Ide se na biračko mjesto normalno, govorim o dodjeli mandata i o tijelima koje predstavljaju narode. Ljudi stalno obmanjuju javnost da HDZ traži podjele. Govorimo o onom što će raditi SIP nakon provedenih izbora kad je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda i ništa više obrazlaže Lovrinović koji se nada da će ovi koje je prozvao shvatiti da je krajnje vrijeme da se to prihvati.

Kako je dodao nema nikakve potrebe obmanjivati javnost da će hrvatski narod nešto učiniti BiH.

- Mi ovdje samo tražimo svoja politička prava. Oni koji žele drugačiju BiH, konačno je vrijeme da podnesu izmjenu Ustava. Do tada, dužni su poštivati Ustav. Rješenje je da se to prihvati. Tada bi se u BiH potpuno relaksirala situacija - izjavio je zastupnik HDZ-a dodajući da postoji kompromis sa strane njegove stranke.

- Ako politički partneri i oni koji ovu državu prave nisu u stanju da kažu da u Dom naroda koji predstavlja narode po odluci Ustavnog suda ne nađu formulu kako će taj narod izabrati svog predstavnika, onda ne znam što je. Onda ja ne znam što bismo mi trebali, trebali bismo se ponašati kao nojevi, da se to nama ne događa. Dakle, mi bismo trebali čekati 2022., pa da ne samo u Predsjedništvu bude neki Komšić nego da nam sad i u Domu naroda budu Komšići, je li? Pa to nema smisla - kategoričan je Lovrinović koji je ocijenio da bi prema mišnjenju bošnjalkih političkih partnera, hrvatski narod trebao nestati zbog države BiH te je poručio da u tom slučaju nema ni države.

- Želim vjerovati da će doći do izmjena Izbornog zakona do kraja ove godine. Ne znam ima li smisla ikakav politički život ako to ostane ovako kao sad. Nema više smisla zatvarati oči. Ako se smatra da u BiH ne trebaju dva Doma, onda se mijenja Ustav. Dok se ne promijeni, ovo se mora poštivati - naglasio je Lovrinović.

Ne vezivati izborni zakon ni za kakve pakete

Kada je u pitanju put BiH ka EU i kandidatskom statusu, on ističe da se prema BiH ne trebaju postavljati više nikakve uvjete.

- Vjerojatno je uvijek do nas, odnosno do onih koji žele postati članice nečeg, u ovom slučaju EU. Mi smo to poodavno zatražili, pa je to jedno vrijeme stajalo, pa smo 2015. godine dobili taj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je uz privremenosti prešao u sporazum i sad teku ta neka vremena kad bismo mi trebali dobiti kandidatski status. Ja mislim da je malo i do ostalih. Mislim da se BiH ne trebaju postavljati nikakvi uvjeti, pa ni ovih 14. Oni o nama sve znaju jer ovdje postoje međunarodni uredi. Dobro znaju kako je moguće ovdje funkcionirati, pogotovo kad su u pitanju teške odluke - rekao je Lovrinović koji smatra da je BiH pokazala kredibilan napor da ubrza taj proces.

Stava je i da bi se BiH trebalo dodijeliti kandidatski status do zadnjeg kvartala ove godine zato što je sada metodologija pregovaranja drugačija.

- Ja ne bih vezao za ikakve pakete kandidatski status jer je BiH u posebnom položaju sve ove godine - zaključio je Lovrinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.