SREBRENICA

Satler odao počast žrtvama genocida: Nakon Holokausta, ovo je najsramnija strana evropske historije

Satler je danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari svečano otvorio Arhiv ovog memorijala, koji je obnovljen sredstvima EU

Piše: S. Smajlović

19.5.2021

Satler nakon odavanja počasti žrtvama genocida, otvorio Arhiv te razgovarao s lokalnim zvaničnicima - Avaz
Satler nakon odavanja počasti žrtvama genocida, otvorio Arhiv te razgovarao s lokalnim zvaničnicima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti svim žrtvama genocida, šef delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) danas je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari svečano otvorio Arhiv ovog memorijala, koji je obnovljen sredstvima EU.

Proglašavajući Arhiv otvorenim, Satler je kazao da zlo koje se ovdje dogodilo, nakon Holokausta, najsramnija strana evropske historije te da se govorilo da se to nikada neće ponovit.


Dokazivanje istine

- Nažalost, poslije nekoliko decenija zlo se ponovilo. Stojim ovdje pognute glave. Zločin se može prevazići samo istinom činjenica i pravde. Evropska unija kontinuirano radi na osudi negiranja genocida. Memorijalni centar i ovaj arhiv raspolažu s brojnim dokumentima o genocidu - kazao je Satler.


Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić visoku evropsku delegaciju upoznao je o djelovanju ove institucije, dosadašnjim rezultatima i novim projektima.


Zahvaljujući se EU u podršci svih projekata Memorijalnog centra, Suljagić je naglasio da je Arhiv i čitav memorijal, mjesto evropske vrijednost te da će Arhiv od kraja idućeg mjeseca početi funkcionisati kao centar istraživanja, učenja i dokazivanja istine.  


Tokom posjete, ambasadoru se u Memorijalnom centru pridružila austrijska ambasadorica u BiH Urlike Hartman (Hartmann), njemačka ambasadorica u BiH Margret Uber (Uebber), slovački ambasador u BiH Martin Kačo, kao i zamjenica nizozemskog ambasadora u BiH Nora Mina  (Noora).

Susret s Grujičićem

Boraveći u Srebrenici ambasadori su se sastali i s predstavnicima općinske vlasti, gdje su s načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim saradnicima razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj općini.


Nakon toga visoka evropska delegacija boravila je u prostorijama "Kuće dobrih tonova“  te je tom prilikom Satler uručio određen broj knjiga, a posjetili su i korisnika pomoći projekta EU4Agri, koji je realizirala Opća poljoprivredna zadruga u Potočarima kod Srebrenice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.