AFERA RESPIRATORI

Nastavljeno suđenje Novaliću: Koje respiratore je planirala, a koje kupila Vlada FBiH

U izvještaju kojeg je prezentiralo Tužilaštvo BiH navedeno je da je 3. aprila napravljen ugovor o kupovini stotinu respiratora

Dolazak Novalića u Sud BiH. E. Trako

Piše: B. Cerić

19.5.2021

U današnjem nastavku suđenju premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim u aferi „Respiratori“, Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze koje su ranije ostali dužni, ali i nove.

Novim dokazima tužilac Mirza Hukeljić kazao je da se njima dokazuju tvrdnje iz optužnice da je optuženi Fadil Novalić osmislio plan da se novac iz budžeta protivpravnim radnjama stavi na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) za nabavku respiratora putem firme „Srebrena malina“.

Zanimljiv je bio dokaz koji se odnosni na sjednicu Vlade FBiH od 9. aprila 2020. godine na kojoj je usvojen izvještaj FUCZ-a kojeg je potpisao optuženi Solak. U tom izvještaju, kojeg je prezentiralo Tužilaštvo BiH, između ostalog, je navedeno da je 3. aprila napravljen ugovor o kupovini stotinu respiratora.

Tada je reagirala Senka Nožica, advokatica ministrice Jelke Milićević, koja je kazala da u materijalu Miličević za tu sjednicu u izvještaju FCUZ-a nije bila rečenica o kupovini stotinu respiratora.

Nožica je naglasila će oni naknadno prezentirati dokaz da nije bilo te rečenice u izvještaju FUCZ-a koji je dobila Milićević.

Nožica je uložila je prigovor na autentičnost dokaza pa je Hukeljić rekao da su oni materijal u kojem je bio izvještaj sa tom rečenicom dobili od Vlade FBiH.

Nastavak suđenja je 4. juna. 


Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.


Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.


Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.