KANTON SARAJEVO

Konakovićeva vlada uvodi haos u procesu odabira i zapošljavanja umjetnika

Uredba Vlade KS potpuno će devalvirati značaj profesionalaca, kaže Kurić

Piše: A. Nalo

19.5.2021

Kurić: Usmeni i pismeni ispit. Avaz

Uredba Vlade Kantona Sarajevo o postupku prijema u radni odnos u sve institucije, ustanove i preduzeća kojima je osnivač Kanton Sarajevo, a koju je Konakovićeva Vlada usvojila prije nekoliko dana, uvest će potpuni haos u radno-pravnim odosima u svim institucijama kulture.

Ključni segmenti

Povjerenik SBB-a za Kanton Sarajevo, naš poznati glumac i bivši ministar kulture Mirvad Kurić kazao je da će, ukoliko ostane na snazi, ovakav dokument potpuno devalvirati značaj profesionalaca u kulturi, jer u značajnoj mjeri obesmišljava procedure zapošljavanja umjetnika.

- Svugdje u svijetu audicija je ključni i eliminatorni segment prilikom zapošljavanja glumaca, pjevača, balerina,muzičara… Samo se u novoj uredbi Vlade veći značaj daje usmenom i pismenom ispitu. Postavlja se pitanje da li se u ovom slučaju radi o stvarnom i suštinskom neznanju ljudi koji sjede u Vladi ili su po srijedi neki drugi interesi i namjere. Dakle, prema ovoj Uredbi, nije vam bitno da li je neko virtuoz na svom instrument, važno je samo da usmeno i pismeno dobro odgovori i ima prednost prilikom zapošljava u, na priimjer, Sarajevskoj filharmoniji. To je nonsens – rekao je Kurić.


Kolektivni ugovor

Prema njegovim riječima, pokušaj usvajanja uredbe istog ovog sadržaja desio se i 2019. godine, kada je on bio u Vladi, ali je kao ministar kuluture i sporta instistirao da se iz ovakve uredbe izuzmu institucije kulture.

- Tada su me svi poslušali i to je učinjeno. Mnoge moje kolege i uposlenici institucija kulture ovih dana me u nevjerici zovu i pitaju šta se dešava. Napominjem da je ova Uredba Vlade KS i u suprotnosti sa Kolektivnim ugovorom djelatnika u oblasti kulture. Nisam siguran da će i naši sindikalisti ostati nijemi kada je u pitanju ovaj brutalni čin destrukcije naše branše i jedina takva pojava u cijelom svijetu – kazao je Kurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.