SUD BIH

Miralemu Berbiću tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

Početkom 2019. godine optuženi je zarobljen od strane kurdskih snaga nakon čega je 19. decembra 2019. godine iz Sirije deportovan u Bosnu i Hercegovinu

Sud Bosne i Hercegovine. Arhiv

A. Ka.

19.5.2021

Sud Bosne i Hercegovine je osudio je Milarem Berbića na tri godine zatvora jer je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 19. decembra 2019. godine pa nadalje.

Paravojna formacija

Berbić je oglašen krivim jer je 29. avgusta 2014. godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao u Istanbul, Republika Turska, radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH suprotno članovima 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Navedena strana paravojna formacija, koja se borila protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije radi rušenja sirijskog državnog poretka i koja je djelovala u sklopu terorističke organizacije ISIL, odnosno Islamske države na području Sirije i Iraka, odlukom Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2013. godine proglašena je terorističkom organizacijom.

Optuženi je zatim, na neutvrđen način, prešao granicu između Turske i Sirije i ušao u Siriju, nakon čega se pridružio i postao pripadnik paravojne formacije nepoznatog naziva, kojom je rukovodio Goran Pavlović, a koja je djelovala u sklopu ISIL-a.


Produžen pritvor

Početkom 2019. godine optuženi je zarobljen od strane kurdskih snaga nakon čega je 19. decembra 2019. godine iz Sirije deportovan u Bosnu i Hercegovinu.

Sud je istovremeno donio i rješenje kojim je optuženom produžena mjera pritvora, nakon izricanja presude. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže devet mjeseci od dana izricanja prvostepene presude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.