CRVENA OLOVKA

Ambasador Rezek Namura: U Gazi su ubijene kompletne palestinske porodice

Istakao je da je granatiranje civilnih objekata bilo očekivano

Piše: A. K.

19.5.2021

Gost četvrtog izdanja emisije "Crvena olovka" bio je ambasador Palestine u BiH, Nj. E. Rezek Namura (Rezeq Namoora).

Između ostalog, ambasador je komentirao trenutnu eskalaciju situacije u Pojasu Gaze, odgovor međunarodne zajednice, bombardiranje civilnih objekata, rušenje Al Jaala nebodera u kojem su se između ostalog nalazila sjedišta međunarodnih novinskih agencija Al Jazeera i Associated Press-a...


Rješenje sukoba

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović ima li informaciju ili saznanja hoće li uskoro doći do prekida vatre, ambasador Namura je istakao da to za sada ne znaju.

-Mi nemamo neka posebna očekivanja, ali nadamo se da će se neprijateljstvo od strane okupatora uskoro zaustaviti. Postoje pokušaji posredstva iz međunarodne zajednice i Arapskih zemalja da se sukob zaustavi. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti – istakao je Namura.

Dodao je da se ovo može slobodno nazvati izraelskim pokušajem etničkog čišćenja palestinaca, te da su svi meta – žene, djeca, penzioneri... Rješenje ovog višedecenijskog sukoba vidi u prestanku izraelske okupacije Palestine.


Razlike Trampove i Bajdenove administracije

Komentirajući izraelsko granatiranje brojnih civilnih objekata u Pojasu Gaze, ambasador Namura je izjavio da je to bilo potpuno očekivano.

- Oni svojim postupcima narušavaju elementarna prava palestinskog naroda. Od toga je jedino gora dugotrajna okupacija- rekao je ambasador.

Istakao je da postoje razlike između politike bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), i da se nadaju da će SAD u budućnosti promijeniti pristup prema ovom sukobu.

Ambasador Namura je dodao da je dosadašnji broj civilnih žrtava nedopustiv.

- Djeca su sada trebala biti u svojim vrtićima, u svojim školama, na igralištima da žive normalan život kao što žive njihovi vršnjaci. Ja pitam sve ovdje u BiH i u svijetu da li prihvataju da se desi njemu ili bilo kojem djetetu ono što se dešava djeci u Gazi. Do ovoga trenutka, imamo 12 čitavih porodica koje su ubijene – izjavio je ambasador Namura.

Kompletan intervju pogledajte na Avaz TV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.