SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Ročište za produženje pritvora: Svjedok s KCUS-a izjavio da Josip Barić nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap

Kako je kazao tužilac Hasanspahić, iz iskaza dodatnog saslušanja svjedoka, da se zaključiti da je Barić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret

Josip Barić. Avaz

Piše: Borka Cerić

20.5.2021

U Sudu BiH danas je održana ročište za produženje pritvora Josipu Bariću, policajcu MUP-a KS koji je uhapšen zbog ometanja istrage u slučaju ubistva Dženana Memića. 

Tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanapashić je iznio razloge zbog kojih smatra da treba produžiti pritvor radi efikasnog i neometanog nastavka istrage koja se provodi o stradanju Dženana Memića u februaru 2016. godine.

Kako je kazao tužilac Hasanspahić, iz iskaza dodatnog saslušanja svjedoka, da se zaključiti da je Barić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Citirao je svjedoka A. A. a riječ je o osobi koja je zaposlena u Kliničkom centru Sarajevo, i koja je izjavila da policajac Josip Barić od Alise Mutap nije izuzeo krvavi džemper te da je tu noć Alisa Mutap otpuštena kući jer je utvrđeno da je imala lakše tjelesne povrede a sa sobom je odnijela krvavi džemper.

- Zašto nije izuzet džemper Alise Mutap, možda je to ključ kompletnog postupka i razrješenje svega. Iz izjava svjedoka i dokaza proizilazi da se radi o organiziranom planiranju i fingiranju dokaza od strane onih koji trebaju da štite građane, a što je rezultiralo istragom Tužilaštva BiH- rekao je Hasanspahić.

Tužilac Hasanspahić je također izjavio da je izuzeta centralna jedinica grupe hotela čiji je videonadzor pokrivao ključni dio Velike Aleje. Iznenada je nestalo struje i kada su se pojavili službenici MUP-a Kantona Sarajevo snimke nije bilo.

- Nesporno je da su snimci izbrisani. Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu SIPA-i kako bi se utvrdio način i momenat brisanja snimke i eventualno se eksportovao sadržaj. Zar nije trebalo ranije utvrditi ko je izbrisao snimke, ako ih je službenik MUP-a vidio- kazao je Tužilac.

Dodao je da postoji bojazan od utjecaja na svjedoke, saučesnike i priktrivače. Tužilac je najavio da će u ovom predmetu biti još ročišta za određivanje pritvora.

- Pet godina se porodica btri za istinu, ne smijemo poslati poruku daće  ovaj slučaj biti neistražen. Sve činjenice ukazuju da se radi o netipićnom predmetu i vanrednim okolnostima zbog kojih je veliki interes javnosti, a rad pravosuđa doveden u pitanje- smatra Hasanspahić.

Branilac Josipa Barića, advokat Kadrija Kolić iznio je detaljno argumente zbog kojih traži da se Baric odmah pusti na slobodu uz mjere zaštite. 

Odbrana je istakla da je Tužilaštvo kantona Sarajevo još 2017. godine obustavilo istragu protiv Barića i ostalih policajac u slučaju "Dženan Memić". Kolić je kategorično utvrdio da nema dokaza da je Barić počinio bilo kakvo krivino djelo.

Vijeću Suda BiH obratio se i Josip Barić koji je ukazao da on nije mogao skidati Alisu Mutap u KCUS-u kako bi izuzeo odjeću, već da je od medicinske sestre zatražio da uzme njenu odjeću.

- Što mi je medicinska setra dala, to sam i uzeo- kazao je Barić.

Tu noć kada se sve desilo, istakao je baric on je radio svoj posao za koji je bio plaćen i za 18 godina rada u saobraćajnim istragama, nikada ni sudije ni tužioci nisu imali zamjerki za njegov rad.

- Sve što sam radio tu noć, sve sam ptijavio tužiocu. Rekao sam možda je moguće da se desilo nešto drugo, da se obrati pažnja, da ne bi došlo do neke greške- objasnio je Barić dodavši da su on i supruga oboljeli nakon što je krenula hajka na njega, te da je tada ranije jedinu podršku dobio od Muriza Memića.

Ročištu su prisustvovali otac i sestra nastradalog, Muriz i Arijana Memić i advokat Ifet Feraget.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.