FEDERALNI ZASTUPNIK

Čolpa: Podržao sam Komšića, ali on i Izetbegović su odveli državu u sunovrat spajanjem Čovića i Dodika

Iskoristio je prvu priliku za trgovinu pozicijama, te je sa retrogradnim silama svezao zastave na štetu interesa države, rekao je Čolpa

Nihad Čolpa. Arhiv

Piše: D. H.

20.5.2021

Željko Komšić najavom da bi Dodik i Čović mogli blokirati izbore složio se sa institucionalnim sunovratim i priznao cijenu njegove i Izetbegovićeve zajedničke odluke da u Vijeću ministara BiH spoje Dodika i Čovića bez implementacije izbora iz 2018. godine na nivou FBiH, kao i prevaru birača jer je fokus kampanje za ulazak Komšića u Predsjedništvo BiH bio da se onemogući zajedničko djelovanje dvojca Dodik- Čović kroz izvršnu vlast, naveo je zastupnik u Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Nihad Čolpa povodom predviđanja člana Predsjeništva BiH Željka Komšića da bi Dodik i Čović bi mogli blokirati održavanje izbora”.

- Tokom kampanje za izbore 2018. godine, u potpunosti sam se slagao sa s Komšićem da se država ne smije prepustiti SNSD-u i HDZ-u, ali je iskoristio prvu priliku za trgovinu pozicijama, te je sa retrogradnim silama svezao zastave na štetu interesa države. Podsjećam da je Željko Komšić zajedno sa partnerima smijenio Vijeće ministara BiH za koje izbori nikad nisu bili upitni, da bi imenovao Zorana Tegeltiju i omogućio SNSD-u i HDZ nikad veće učešće u upravljačkim pozicijama i tihu blokadu institucija na nivou države uz zamrzavanje Federalne vlade", poručio je Čolpa.

Dodao je da "nakon što smo smo se suočili sa problemom finansiranja lokalnih izbora, sada nam se najavljuje da se opšti neće nikako održati".

- Pojednostavljeno, formiranjem Vijeća ministara BiH u kojem je učešće uzeo Komšić potpuno je paraliziralo FBiH, a državu prema njegovim riječima dovelo do tolikog stepena neizvjesnosti i disfunkcionalnosti da nismo sigurni da li će građani moći ostvarivati svoje osnovno demokratsko pravo, pravo na izbor. Od osobe koja je trenutno zaposlena na poziciji kolektivnog šefa države podrazumijeva se da preuzme odgovornost za stanje u kojem se država nalazi. Kako je Komšić dogovarao i spajao Dodika i Čovića na nivou države, tako bi trebao raditi na tome da iznađe rješenje za katastrofu u koju nas je doveo ili najmanju ruku bio saučesnik, zaključio je Čolpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.