OSVRT

Ima vakcina, samo ih ne vidimo: Do kada će Novalić vrijeđati inteligenciju građana?

I letimičan pogled na ove podatke pokazuje da, iako su svi nivoi vlasti katastrofalno podbacili u nabavci vakcine, čak su i vlasti u RS bile daleko uspješnije u direktnoj nabavci vakcina u odnosu na Vladu FBiH koju predvodi Bakirov Fadil

Fadil Novalić. Avaz

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

20.5.2021

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru premijer Fadil Novalić je izjavio da BiH ima popriličan broj vakcina, ali da imamo krivi pristup u vakcinisanju.

- Mi smo do sada, ipak, uvezli oko 600.000 vakcina, samo smo manji dio, da tako kažem, dobili kroz donacije, dok smo ostalo platili i kupili. Malo je veći problem nesnalaženje na nižim razinama kad je u pitanju vakcinacija. Većina primijenjuje praksu da pola vakciniše, a pola čeka na revakcinaciju, što je pogrešno. Jer, pokazalo se da je bolje dejstvo što se više razvuče vrijeme između vakcinacije i revakcinacije, izjavio je Novalić.

Dakle, dok građani BiH ostaju pred Zetrom jer nestalo vakcina, dok vikendima u masama odlaze u susjednu Srbiju kako bi se vakcinisali, dok dobijamo donacije sa svih strana svijeta, a BiH je i dalje na evropskom začelju po umunizaciji, Novalić sada tvrdi da imamo sasvim dovoljno vakcina, ali eto, nije dobro organizovana vakcinacija, te za to krivi niže nivoe vlasti.

No, čak i broja od 600.000 vakcina s kojima se Novalić razmeće nije dovoljna za provođenje iole veće imunizacije. Naime, ako se uzme u obzir da BiH ima 3,5 miliona stanovnika i da je potrebno primiti po dvije doze, onda je jasno da nam je potreban desetorostruko veći broj vakcina. Naravno, treba imati na umu i da će određen broj vakcina morati "propasti". 


Međunarodna sadaka

U BiH je do sada sveukupno stiglo nešto više od 520.000 vakcine. Iako je i ovaj broj mal i nedostatan za masovnu vakcinaciju stanovništva, čak i u tom pogledu je Federacija BiH koju vodi Fadil Novalić znatno lošija od Republike Srpske. Prema podacima Ministarstva zdravstva FBiH, u ovaj entitet je do sada stiglo 148.400 doza vakcina protiv koronavirusa, u ključujući i 10.000 AstraZeneca vakcina koje su od Srbije donirane isključivo Kantonu Sarajevo. Za Sinofarm vakcine koje je Bosni i Hercegovini donirala Kina,za FBiH je od ukupno 50.000 izdvojeno 30.360 doza. Druge vrste kineske vakcine, Sinovaca, FBiH ima 28.380 doza, a u pitanju su donacije Turske za građane ovog entiteta. Najviše FBiH ima Pfizer vakcina (52.560) kada ubrojimo i 31.500 koje su kroz EU i COVAX mehanizam nedavno stigle isključivo za ovaj entitet. Ranije je iz istih izvora stiglo 21.060 doza AstraZeneca vakcina. U Federaciji BiH ih trenutno ima 37.100 od čega je 10.000 doza donacija Srbije za FBiH i to su prve vakcine koje su stigle za ovaj entitet.

U Republiku Srpsku je do sada stiglo ukupno 250.490 doza vakcina protiv koronavirusa. Ovaj entitet najviše ima doza kineskih Sinofarm vakcina (98.600) koje je jednim dijelom samostalno nabavila, a drugi dio je donacija Kine za BiH, 74.000 doza Sputnika koje su nabavili direktnim putem, 47.970 doza Pfizer vakcine koje su stigle kroz EU i COVAX mehanizam, te kroz iste mehanizme su dobili i 18.600 doza AstraZeneca vakcina s tim da je jedan dio donacija Srbije.



Porazni rezultati

I letimičan pogled na ove podatke pokazuje da, iako su svi nivoi vlasti katastrofalno podbacili u nabavci vakcine, čak su i vlasti u RS bile daleko uspješnije u direktnoj nabavci vakcina u odnosu na Vladu FBiH koju predvodi Bakirov Fadil.


Pomor građana

I dok je Novalić obmanjivao javnost lažnim obećanjima i najavom vakcina koje nikad nisu došle, zato se dešavao pravi pomor građana. U Bosni i Hercegovini je je od posljedica zaraze koronavirusom za godinu dana umrlo više od 9.000 ljudi. U prosjeku gledano BiH je treća u svijetu po broju umrlih od posljedica koronavirusa. Ova brojka je sasvim sigurno mogla biti daleko manja da se u Bosni i Hercegovini desio proces vakcinacija, a ne treba smetnuti s uma ni lošu opremljenost bolnica koje su bile nespremne obračunati se s ovom počasti.

S te strane, posljednje Novalićeve izjave da u BiH eto kao, toobože, ima sasvim dovoljno vakcina, ali su krivi neki niži nivoi vlasti što one nisu bolje vakcinisani, u rangu su i njegovih ostalih sramtovnih izjava poput nekolicine lažnih najava da vakcine stižu... U ponedjeljak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.