SUD BIH

Suđenje Mektiću i drugima: Svjedok ispričao kako ga je pozvala ženska osoba iz INZA-e nakon čega je potpisan ugovor

Prema optužnici, prilikom angažovanja revizora nije poštovan Zakon o javnim nabavkama

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti BiH. Avaz

Birn

20.5.2021

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je po preporuci iz INZA-e angažovan da obavi određene finansijske kontrole u projektu koji je realizovan sa Evropskom unijom.

Velibor Popović, osnivač revizorske kuće “BP Revizor”, kazao je da je 2017. potpisao ugovor sa Ministarstvom sigurnosti za finansijsku kontrolu u okviru projekta, za koji je aplicirano 2014. godine.

Na pitanje kako je došlo do njegovog angažmana, on je ispričao kako ga je jednom pozvala ženska osoba iz Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA), koja je bila uključena u projekat, te kako je poslije obaviješten da je potpisan ugovor.


Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta

Svjedok je kazao da je ranije radio honorarni posao za INZA-u i da je poznavao neke od zaposlenih, uključujući optuženog Edina Garapliju, koji je, kako je rekao, bio direktor i vlasnik. Napomenuo je da se nadao da će dobiti stalni posao sa INZA-om, ali da su oni izabrali nekog drugog.

Popović je kazao da je Evropska komisija bila naručilac poslova koje je on obavio po projektu. Izjavio je da se ne može reći da je uradio reviziju, jer nije dao svoje mišljenje, već određene postupke kontrole utroška sredstava.

Naveo da je da firma u kojoj radi inače obavlja poslove na osnovu preporuka.

Prema optužnici, prilikom angažovanja revizora nije poštovan Zakon o javnim nabavkama.

Mektić i Garaplija optuženi su s Igorom Golijaninom i Samirom Agićem za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Evropska unija (EU) u periodu 2015–2017. godina.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija u Sarajevu.

Svjedokinja Elvira Konjić kazala je da je od 2009. do 2011. radila u INZA-i, a od 2013. do 2015. u “INZA labu” kao rukovodilac finansija.

Konjić je rekla da je bila uključena u projekat i da je sa Garaplijom radila kao administrativac, ali da nisu bili plaćeni za te poslove. Ona je kod spominjanja optuženog navodila “direktor Garaplija”, ali je napomenula da on formalno nije bio na toj dužnosti. Navela je da je direktorica “INZA laba” bila Danida Deljković, za koju je kazala da je bila i blagajnica u firmi.

Svjedokinja je rekla da su neke druge kolege bile angažovane na projektu na osnovu ugovora o djelu i da su za to bili plaćeni. Prema njenim riječima, na osnovu dogovora sa Garaplijom, ti zaposlenici su vraćali “taj dio” u blagajnu.

Kazala je da su nekad njoj predavali novac, koji bi ona nosila na blagajnu. Konjić je rekla da nije provjeravala da li je taj novac knjižen i kako je zavođen.

Na pitanje Garaplijine braniteljice Adne Dobojlić, Konjić je kazala da nije lično čula da je Garaplija zaposlenim rekao da predaju novac.

Svjedokinja je potvrdila da je ona ili neko drugi iz INZA-e preporučio Evropskoj komisiji firmu “BP Revizor” i da su se oni s tim saglasili. Objasnila je da su kontaktirali ovu revizorsku kuću, jer su jedino njih poznavali. Konjić je rekla da je sada zaposlenica u “BP Revizoru”.

Svjedok Admir Tatarin kazao je da je bio direktor firme “INZA lab” i da je 2016. bio uključen u projekat sa EU, potpisavši sa Ministarstvom bezbjednosti ugovor o djelu na period od šest mjeseci.

On je rekao da je ugovorom bila predviđena mjesečna naknada od 1.895 KM i da je on odlučio da to bude “doprinos” firmi jer je bila u teškoćama. Kazao je da misli da su tako radile i druge kolege.


Druge poslove obavljali iz prostorija INZA-e

Tatarin je rekao da su u okviru projekta imali sastanke u Ministarstvu bezbjednosti, a da su druge poslove obavljali iz prostorija INZA-e.

Na pitanje Odbrane, on je izjavio da su vlasnici “INZA laba” i INZA-e strana pravna lica. Kazao je da nije primijetio da se u INZA-i radi bilo šta nezakonito. On je rekao da je imao 27 godina kada je bio direktor “INZA laba”.

Agiću je u ovom predmetu na teret stavljeno i da je izvršio diskriminaciju na osnovu spolova, jer je od jedne zaposlenice Ministarstva bezbjednosti tražio seksualni odnos dok su u maju 2015. bili na službenom putu u Crnoj Gori.

Na suđenju je bez prisustva javnosti saslušana svjedokinja na okolnosti koje terete Agića. Javnost je isključena radi zaštite intimnog života svjedokinje.

Suđenje se prema rasporedu nastavlja 3. juna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.