REAKCIJE

Jusufović: Laž je da sam predložio etničko glasanje, Komšić lupeta

Počinjem sumnjati da se ovo namjerno radi i to od početka, posebno jer se u ovo pitanje uključio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji otvoreno lupeta, kaže Jusufović

Jusufović: Laž je da sam predložio etničko glasanje, Komšić lupeta. Avaz

Piše: E. Halimić

21.5.2021

Nije me iznenadilo da su po pitanju Izbornog zakona usaglašeni stavovi HDZ-a i SBB-a. Već duže vrijeme mi primjećujemo tu vrstu koordinacije, rekao je sinoć član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarišući prijedloge članova SBB-a i HDZ-a da se u rad Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona uvede etničko glasanje. Prema pisanju portala bliskog OSA-i i Komšiću Munib Jusufović (SBB) i Borjana Krišto (HDZ) predložili su da se u poslovnik o radu Interresorne radna grupa za izmjene Izbornog zakona uvede etničko glasanje.

Komentar smo zatražili od Jusufovića koji je za „Avaz“ kazao da je u pitanju najobičnija laž.


Tri člana iz Doma naroda

- Na insistiranje prije svega SNSD-a, tačnije gospodina Sredoje Novića, a uz podršku HDZ-a, usvojeno je da se u kvorumu za rad nađu i članovi Doma naroda Parlamenta BiH. Dakle, u Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona su i tri člana iz Doma naroda. Onda insistiraju da na određeni način da se u svakoj kvoti koja je predložena u poslovniku grupe budu i po dva iz konstitutivnih naroda. Ne znam odakle je došao taj prijedlog, a prema njemu, jedan od te dvojice mora biti iz Doma naroda. Po logici jer odlučuju oba doma Parlamenta BiH – pojasnio je Jusufović.

Dodao je da se na sjednici grupe vodila rasprava o različitim prijedlozima, te da je Damir Arnaut imao primjedbu.

- Ponukao sam raspravu da ja iz Doma naroda i iz Kluba Bošnjaka ne mogu ponijeti ovakav teret, jer se iz objektivnih razloga može desiti da neću moći prisustvovati sjednici grupe i onda bi njen rad bio blokiran. Ja to ne želim i tražim zamjenu. Dakle moj prijedlog je bio da se iz mog Kluba u Domu naroda odredi zamjena. Na kraju taj prijedlog nije prošao, ali je prošao prijedlog gospodina Novića da se svakom članu grupe odredi zamjena. To je bilo konačno – naglasio je Jusufović.

Prema njegovim riječima, na sjednici je bilo pisanih amandmana, a na kraju sjednice je vođena rasprava prije nego što su se članovi razišli.

- Tek uveče sam vidio da ovi obavještajci javljaju da ja i Borjana Krišto predlažemo etničko glasanje. Mog amandmana nema, a na sljedećoj sjednici grupe ovo pitanje ćemo raspraviti, moramo znati kako je do ovog došlo. Dakle nemam amandman. Mora se ustanoviti kako je došlo do ovog, da li je ovo zlonamjerno urađeno ili ne. Neko je iz moje usmene diskusije dodao moje ime pod amandman Borjane Krišto. Nisam predlagao da mora biti po jedan iz konstitutivnih naroda, već sam predložio da svaki član ima zamjenika koji bi uskočio ukoliko ja ne bih mogao biti na sjednici grupe – istakao je Jusufović.


Usmeno predlagao da se odredi zamjena

Posebno je naglasio da on na sjednici nije imao svoj pisani amandman koji je predstavio članovima grupe.

- Usmeno sam predlagao da se odredi zamjena i to nije prošlo kao moj amandman, već je na istu temu usvojen amandman gospodina Novića. Sad očito nešto ne štima, sad će morati stručne službe da objasne kako se na materijalima sa sjednice pojavilo moje ime. Drugo, oni ovo povezuju s tim da je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić dogovorio s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem nekakve izmjene Izbornog zakona i da ja onda to provodim na sjednicama ove grupe. Koji su to dilkani, pa u sadašnjem sastavu grupe iz HDZ-a imaju tri člana, i to Borjana Krišto iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Bariša Čolak iz Doma naroda i Josip Brkić iz Vijeća ministara BiH. U prijedlogu poslovnika koji je došao navodi se da u svakoj odluci i u kvorumu moraju biti najmanje dva glasa iz konstitutivnih naroda. Pa HDZ ima apsolutno kontrolni mehanizam, znači dok se sa njima ne postigne dogovor nema nikakvih izmjena – kazao je Jusufović.

Dodao je da čak i da se postigne dogovor s HDZ-om on nije dovoljan jer se i druge stranke moraju složiti budući da se radi o izmjenama Ustava BiH.

- Tako da sve ovo što je objavljeno je laž i to će se jasno vidjeti na sljedećoj sjednici ove grupe. Dakle na sljedećoj sjednici morat će pokazati taj moj amandman, a ja tvrdim da ga nema. Počinjem sumnjati da se ovo namjerno radi i to od početka. Posebno jer se u ovo pitanje uključio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji otvoreno lupeta. Oni na ovaj način prljavo djeluju protiv predsjednika Radončića, pa sad i mene dovode u vezu da ja provodim neke dogovore – zaključio je Jusufović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.