SUD BIH

Slučaj "Memić": Policajcu Josipu Bariću produžen pritvor

Riječ je o pripadniku MUP KS koji od Alise Mutap nije izuzeo krvavi džemper

Uhapšen prije dva mjeseca. Avaz

Piše: M. Aš.

21.5.2021

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i produžio još za mjesec dana pritvor Josipu Bariću, policajcu MUP-a KS koji je uhapšen zbog ometanja istrage u slučaju ubistva Dženana Memića, saznaje "Avazov" portal

Tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanapashić, jučer je u Sudu BiH citirao  svjedoka A. A. a riječ je o osobi koja je zaposlena u Kliničkom centru Sarajevo, i koja je izjavila da policajac Josip Barić od Alise Mutap nije izuzeo krvavi džemper te da je tu noć Alisa Mutap otpuštena kući jer je utvrđeno da je imala lakše tjelesne povrede a sa sobom je odnijela krvavi džemper.

- Zašto nije izuzet džemper Alise Mutap, možda je to ključ kompletnog postupka i razrješenje svega. Iz izjava svjedoka i dokaza proizilazi da se radi o organiziranom planiranju i fingiranju dokaza od strane onih koji trebaju da štite građane, a što je rezultiralo istragom Tužilaštva BiH - rekao je Hasanspahić.

Ono što je Hasanspahić potvrdio, itekako je važno za nastavak procesa.

Tužilac Hasanspahić je također izjavio da je izuzeta centralna jedinica grupe hotela čiji je videonadzor pokrivao ključni dio Velike Aleje. Iznenada je nestalo struje i kada su se pojavili službenici MUP-a Kantona Sarajevo snimke nije bilo.

- Nesporno je da su snimci izbrisani. Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu SIPA-i kako bi se utvrdio način i momenat brisanja snimke i eventualno se eksportovao sadržaj. Zar nije trebalo ranije utvrditi ko je izbrisao snimke, ako ih je službenik MUP-a vidio - kazao je Hasanspahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.