NEVESINJE

Na obalama Alagovačkog jezera: Kod Nevesinja raste biljka mesožderka u BiH

Veliko je iznenađenje da se nađe na području Hercegovine, jer do tada poznata nalazišta su bila u Sjevernoj Evropi, Sibiru, ...

P. M.
  • Jezero Alagovac: Biljka pronađena na neobičnom lokalitetu

    Jezero Alagovac: Biljka pronađena na neobičnom lokalitetu

    Foto: P. MUCOVIĆ


U neposrednoj blizi jezera Alagovac na području Nevesinja, otkriveno je stanište biljke mesožderke. Ovo je prvo nalazište ove biljke na području Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Radoša Buhe iz Turističke organizaije Nevesinje, biljka mesožderka (Drosera rotundifolia), pronađena je na neobičnom lokalitetu Nevesinjskog polja.

- U neposrednoj blizini jezera Alagovac, pored likaliteta Srednje vode na jednoj ledini, 1954. godine pronađena je biljka mesožderka. Narodni naziv za ovu biljku je rosulja. Ovo je bilo veliko iznenađenje da se nađe na području Hercegovine, jer do tada poznata nalazišta su bila treseti i močvarna područja Sjeverne Evrope, Sibira, Sjeverne Amerike. Veoma je važno napomenuti da je područje Nevesinja izrazito kraško područje sa velikom nadmorskom visinom (oko 880 metara) – istakao je Buha.

Ova biljka, što je karakteristično, na svojim laticama izbacuje kapljice sluzi ili rose, otud narodni naziv rosulja, gdje ima jedan određeni udio šećera, sa kojim privlači insekte. Kada insekt sleti na taj mamac, ona ga zarobi i enzimnim varenjem uzima minerale iz organizama insekata.

NA VRH

Podijeli članak na