PREMIJER RS

Višković: Hidroelektrane će biti izgrađene bez obzira na sve napade

Premijer RS je rekao da postoji bojazan da će BiH doći u situaciju da uvozi električnu energiju, iako je danas izvozi

BHT

Radovan Višković

Foto: Avaz


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je uvjerenje da će projekat izgradnje hidroelektrana na Drini biti doveden do kraja.

- Teško mi je, kao čovjeku, komentarisati sve te napade. Drina, na tom potezu, ni sa lijeve, ni sa desne strane, nije nikakva granica. To je teritorija Republike Srpske i to je pravo Republike Srpske - rekao je Višković za BHT1, komentarišući osude izgradnje hidroelektrana.

On je rekao da je srednji tok Drine od Bajine Bašte prema Bratuncu, granica BiH, te da je i tu u planu izgradnja hidroelektrane.

- Zašto hidrocentrale na rijeci Bosni i Neretvi, koje radi federalna komisija za koncesije i Vlada Federacije BiH, nisu sporne? Zašto je sporna Drina u Foči, a nije Bosna, koja dobrim dijelom teče kroz teritoriju Republike Srpske - upitao je Višković.

Višković je poručio da svaki projekat, koji je na dobrobit ljudi koji žive u BiH, treba da raduje i pojasnio da će budžet Foče, kada se sagradi kompleks vrijedan 520 milona eura, imati korist od 1,5 miliona na godišnjem nivou.

- To znači da će svi stanovnici Foče, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, imati koristi - poručio je Višković.

Premijer RS je rekao da postoji bojazan da će BiH doći u situaciju da uvozi električnu energiju, iako je danas izvozi.

- Dok se ovdje vodio rat, oni su ubrzano grabili prema tehnološkom napretku. Mi samo ostali iza i oni nas čekaju da kažu Vi više ne možete proizvoditi električnu energiju ili, i ako možete plaćat ćete zelenu taksu - pojasnio je Višković i dodao da se iz tog razloga i radi na ubrzanoj izgradnji energetskih kapaciteta.

On je podsjetio da je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Srpske, koja je održana prije nekoliko dana, napravljena analiza da kompleks HES "Gornja Drina" bude sagrađen za četiri godine.

Višković je poručio da Kancelarija visokog predstavnika u BiH to treba da pozdravi, a ne da osuđuje.

- Samo dođe dopis - niste trebali raditi, trebali ste sačekati. Možemo čekati još narednih 20 godina, ali ti se onda potpiši i obećaj da neće biti uvedene takse 30-te godine. Recite da će BiH biti oslobođena svih tih taksi narednih 100 godina, pa ćemo imati vremena da se malo igramo, gospodine Valentine Incko - kategoričan je Višković.

Više o temi Radovan Višković

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
BiH odustala od kredita MMF-a
NA VRH

Podijeli članak na