MANJAČA

"Avaz" na licu mjesta: Vojna vježba "Brzi odgovor" ulazi u finale

Vježba će početi u 11 sati sa prikazom dijela zajedničkih operativnih sposobnosti, dok su za 12:30 sati najavljene izjave

Evelin Trako

Vježba će početi u 11 sati

Foto: Evelin Trako


U kasarni "Mika Bosnić" na Manjači danas će biti organizovan Dan visokih zvanica, u okviru vježbe oružanih snaga BiH i SAD "Brzi odgovor 21" kojem će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović.

U okviru vježbe bit će prikazan dio zajedničkih operativnih sposobnosti oružanih snaga dvije zemlje na terenu, uz elemente podrške iz vazduha, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vježba će početi u 11 sati sa prikazom dijela zajedničkih operativnih sposobnosti, dok su za 12:30 sati najavljene izjave.

Naš novinar s lica mjesta javlja da je sve spremno i da vojna vježba "Brzi odgovor" ulazi u finale.

  • Učestvuje 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i 700 američkih vojnika

    Učestvuje 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i 700 američkih vojnika

    Foto: E. Trako


Iz Ministarstva odbrane ranije je saopćeno da su na Dan visokih zvanica pozvani zvaničnici BiH, među kojim i ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, te predstavnici Ambasade SAD u BiH, kao i Američke komande za Evropu i Afriku.

U vježbi "Brzi odgovor 21", od ponedjeljka, 17. maja, učestvuje 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i 700 američkih vojnika na poligonima Glamoča i Manjače, te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Ovaj manevar, koji traje do 2. juna, dio je velike multinacionalne vježbe "Branioci Evrope" koju komanda oružanih snaga SAD za Evropu i Afriku sprovodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu.

Riječ je o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 zemalja, uz učešće oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

Više o temi Brzi odgovor 21

KOMENTAR DANA
NATO pod Banjom Lukom
NA VRH

Podijeli članak na