ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Djeca sve više konzumiraju alkohol, duhan i psihoaktivne supstance

Starosna granica se spustila čak na devet do deset godina

Lj. Ljubojević

Sa sastanka: Zabrinjavajući trend u Bijeljini i cijelom društvu

Foto: ILUSTRACIJA


Sve je više djece i omladine koji konzumiraju alkohol, opojne droge, psihoaktivne supstance i duhan, što predstavlja veliku opasnost kako za njih tako i za cjelokupno društvo, istaknuto je na sastanku Radne grupe za bezbjednost djece na području grada Bijeljina.

Ljubica Mlađenović, šefica Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti, uputila je apel roditeljima i nadležnim organima da pojačano prate kretanje i ponašanje mladih kada je riječ o konzumiranju štetnih i zabranjenih supstanci.

  • Sa sastanka: Zabrinjavajući trend u Bijeljini i cijelom društvu

    Sa sastanka: Zabrinjavajući trend u Bijeljini i cijelom društvu

    Foto: AVAZ


- Samo zajedničkim pristupom i radom nadležnih institucija i ustanova, kao što su Centar za socijalni rad, Policijska uprava, Dom zdravlja, Centar za mentalno zdravlje, možemo pomoći mladima i izvesti ih na pravi put - istakla je Mlađenović.

Jovanka Vuković, zamjenica ombudsmana za djecu RS, kaže da su trendovi poražavajući i da se iz godine u godinu povećava broj mladih koji koriste alkohol i duhan te da se starosna granica konzumenata spustila čak na devet do deset godina.

- Problem predstavlja nedostatak sistemske evidencije podataka o tome koliko djece i mladih koristi duhan i alkohol. Mi, u Instituciji ombudsmana za djecu, insistiramo na jačanju porodice i podrške djeci, jer se na taj način najbolje preventivno djeluje - kazala je Vuković.

Više o temi Bijeljina

Više o:

Bijeljina Djeca
NA VRH

Podijeli članak na