NA LICU MJESTA

Zaljubljenici u prirodu čiste put do Javorovog dola na Bjelašnici

Najavljujemo veliku akciju koju ćemo imati 12. juna gdje će nas biti nekoliko stotina – rekao je Užičanin za „Avaz“.

Piše: L. Memčić

22.5.2021

U akciji čišćenja olimpijske ljepotice Bjelašnice, dvadesetak zaljubljenika u prirodu danas se okupilo kako bi stazu do Javorovog dola učinili što dostupnijom. U veseloj atmosferi, uprkos vjetru i nižim temperaturama, aktivisti kažu da je ovo njihov mali doprinos da okolinu koju koriste učine ljepšom.



Uvodna akcija


- Praktično živimo više na Bjelašnici nego u gradu. Dogovorili smo se da potrošimo dan i da svojim ličnim sredstvima očistimo stazu do Javorovog dola - rekao je Hamid Tanović koji je sa suprugom došao da podrži ovu akciju.

Organizator Avdo Užičanin naglašava da svake godine nakon završetka sezone bude organizovna akcija čišćenja te da je ovo uvodna akcija za onu koju najavljuju 12. juna.

Sa današnje akcije čišćenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

- Ovdje smo ispred Sportskog planinarskog skijaškog društva „Javorov do“. Prvo imamo dvije male akcije, jednu smo obavili, a ovo je druga. Najavljujemo veliku akciju koju ćemo imati 12. juna gdje će nas biti nekoliko stotina – rekao je Užičanin za „Avaz“.

Zbog aktuelnih mjera usljed pandemije koronavirusa, učesnike su organizirali u manje grupe.


Veliki odziv građana

- Uvijek nam se pridruži veliki broj građana s tim što ove godine akciju nismo toliko promovirali zbog mjera i pandemije, nismo sigurni kako to organizirati. U akciji čišćenja najviše učestvuju ljudi koji se bave skijanjem, biciklizmom i hajkingom. Tu su i članove „ExtremeSport Club“ Sarajevo - dodao je Užičanin.

Kako kaže Avdo Užičanin, veliku akciju najavljenu za 12. juni su podržali opština Trnovo, „ZOI“, Komunalno preduzeće „RAD“. Nekoliko privatnih i javnih preduzeća će za učesnike donirati hranu i vodu te rukavice, vreće za smeće i ostale potrebštine.


Zašto posjetiti Javorov do?

Dnevni avaz
Javorov do - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na nadmorskoj visini od 1250 do 1350 metara, nalazi se izletište Javorov koje svojom arhitektonskom koncepcijom se savršeno uklapa u prirodni ambijent. Skriven u srcu Bjelašnice pruža priliku za odmor, šetnju planinskim stazama, obilazak pećine, planinarenje, vježbanje u parku, zipline, odbojku, fudbal te rekreaciju uz jezero.

Boravak u prirodi kada Bjelašnica nije pod snijegom, veliki izbor hrane i pića domaće proizvodnje su samo neki od razloga da pobjegnete od gradske vreve.

Izletište je smješteno 25 kilometara od Sarajeva i 2,5 kilometra od ski centra "Bjelašnica".  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.