NA LICU MJESTA

Pogledajte spektakularnu vojnu vježbu vojnika BiH i SAD nadomak Banje Luke

U spektaktularnoj vježbi pogledajte napad pješadije na vojnu kolonu, iskakanje komandosa iz helikoptera, razmjenu vatre iz oklopnih vozila

Piše: Evelin Trako

22.5.2021

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske SAD danas su na poligonu Manjača organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije "Brzi odgovor 21" na Dan visokih zvanica.

U spektaktularnoj vježbi pogledajte napad pješadije na vojnu kolonu, iskakanje komandosa iz helikoptera, razmjenu vatre oklopnih vozila te na kraju i napad tenkovima.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju "operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera".

Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.