ODATA POČAST

U Brčkom otkriven spomenik heroju Armije Republike BiH Enveru Pamukčiću

Svi Enverovi saborci sjećaju ga se kao čovjeka koji je među prvima osjetio opasnost od agresije i stavio se u službu svog naroda

Sa otkrivanja spomenika. Radio Brčko

A. M.

22.5.2021

Više stotina saboraca, kao i stanovnika Brke, te brojni zvaničnici iz političkog života Distrikta Brčko, danas su još jednom odali počast, prisjećajući se ljudske veličine i junaštva komandantu Četvrtog bataljona 108/215 Viteške motorizovane brigade Brčko, Envera Pamukčića.

Direktan povod je bio otkrivanje spomenika ovom Zlatnom ljiljanu i heroju Armije Republike BiH.

Predsjednik MZ Brka Zehrudin Pekarić je istakao da je ovo spomenik jednom od najvećih junaka borbe za BiH, „sokolu“ Enveru Pamukčiću, te da su sredstva u iznosu od 30.000 maraka, za izgradnju, dodijeljenja iz budžeta, a ostala da su osigurana dobrovoljnim prilozima mještana Brke i drugih Enverovih prijatelja.

Govoreći u ime organizacije Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, predsjednik Edin Hadžimuhamedović je podsjetio na Enverovo junašvo koje je prevazišlo ove prostore pa i BiH.

- U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je Enver Pamukčić bio četvrti heroj borbe za slobodu BiH, koji je u ratu dobio najviše vojno prizanje „Zlatni ljiljan“. Svi Enverovi saborci sjećaju ga se kao čovjeka koji je među prvima osjetio opasnost od agresije i stavio se u službu svog naroda. Čovjeka koji je organizovao otpor agresoru na ovom prostoru i komandovao, iz prvih borbenih redova, gdje je i poginuo, prve godine rata. Enver Pamukčić je primjer patriotizma, herojstva, načina rada, komunikacije sa ljudima i na kraju odbrane svog naroda i svoje domovine - naglasio je u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH Brčko, Avdija Banda.

Među preživjelim saborcima Envera Pamukćića, koji su danas položili cvijeće i vijence na njegov spomenik, bio je i jedan od komandanata „108 Pješačke HVO brigade Brčko“, dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

- Enver Pamukčić je bio moj prijatelj, moj suborac, čovjek koji uistinu zaslužuje svaku počast i stoga mi je drago da mu se diže spomenik, u njegovoj Brki. On je bio čovjek koji je volio svoje mjesto, ljude, volio je cijelu BiH, borio se za nju i u toj borbi dao najviše što je mogao - svoj život - akcentirao je Filipović. 

Sa otkrivanja spomenika. Radio Brčko

Poseban značaj današnji dan i otkrivanje spomenika Enveru Pamukčiću, ima za članove njegove porodice, suprugu, sina i kćerku.

- Danas je veliki dan za nas, ali i za sve preživjele borce naše brigade i ukupno borce ARBiH. Bila sam jedan od inicijatora za podizanje ovog spomenika i teško mi je riječima opisati šta za nas, kao članove njegove porodice, znači ovaj spomenik. Moj otac je zasigurno jedan od najvećih heroja u redovima ARBiH što potvrđuje i činjenica da je četvrti pripadnik armije koji je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“. Njegov lik i djelo živi i živjeće u nama, u našoj djeci, u djeci naše djece, a i ovaj spomenik je svjedočanstvo o njemu i jednom izuzetno teškom vremenu za opstojnost naše zemlje. Spomenik će nadživjeti sve nas i biće tu, kao sjećanje za buduće generacije - rekla je Enverova kćerka, Ina Pamukčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.