PROJEKTI

Radovi pri kraju: U Podveležju niknuo moderni kompleks Centra za stare

Ovo je prvi projekt Islamske zajednice u BiH koji se bavi brigom o starim osobama

Impozantno zdanje: Otvorenje 1. jula. Avaz

Piše: M. Smajkić

23.5.2021

U prelijepom okruženju u srcu Hercegovine, tamo gdje se čini da nebo dodiruje zemlju, pod samim obroncima planine Velež, na nadmorskoj visini iznad 700 metara prostire se impozantno zdanje Centra za stare osobe.

Svoja vrata budućim korisnicima ovaj centar, zasigurno jedan od najljepših u BiH, a koji se zapravo nalazi u Podveležju, što je zajednički naziv za skup od desetak sela udaljenih od Mostara dvadesetak kilometara, otvorit će 1. jula.


Prvi korisnici

To je prva ustanova s tom namjenom koja djeluje u okviru Islamske zajednice (IZ) u BiH, a ovaj pionirski projekt, koji je koštao 4,5 miliona KM, realizirali su u Medžlisu IZ Mostar.

Iako je pandemija utjecala na dinamiku radova, budući da je Centar trebao biti otvoren lani, u MIZ-u Mostar ne kriju zadovoljstvo što su uspjeli priču privesti kraju.

Do svečanog otvorenja preostali su još “šminkanje” i uređenje partera, a u krugu kompleksa koji se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara za vrijeme naše posjete bilo je kao u košnici.

Desetine majstora raznih profila brojnih firmi, inžinjera, dizajnera užurbano su radile kako bi posao bio priveden kraju i kako bi ova zračna banja mogla primiti prve korisnike. U jednom krilu kompleksa, kako smo se uvjerili, već su spremne i prve sobe, moderno opremljene za ugodan smještaj i boravak.


Ruralni turizam

Alić: Kreirali koncept. Avaz

- Mi smo ovaj centar definirali kao mjesto zdravog starenja osoba treće životne dobi i ovo je prvi projekt Islamske zajednice u BiH koji se bavi djelatnošću brige o starim osobama. Uz koncept zajedničkog organiziranja života, odnosno, pružanja usluga našim starim, kompleks ima i turistički potencijal, tako da ćemo u jednom dijelu pružati i usluge za turističke aranžmane i u budućnosti razvijati ruralni turizam, za koji ovo podneblje ima odlične uvjete - kazao nam je Džafer Alić, predsjednik MIZ-a Mostar.

Da su se u MIZ-u potrudili da osmisle kvalitetan koncept aktivnog i zdravog starenja za potencijalne korisnike, govori i činjenica da su u okviru Centra izgrađeni džamija s bibliotekom i čitaonicom, ali i brojni drugi sadržaji.

- Željeli smo Centar u potpunosti prilagoditi svim osobama kojima je bitan duhovni smiraj, ali i uljepšati im treću životnu dob raznim sadržajima i programima - naveo je Alić.

Radna mjesta

Centar će, kako je rekao Alić, primati i pokretne i nepokretne osobe, koje će na raspolaganju imati 42 sobe s najsavremenijom opremom i u skladu s evropskim standardima, dok ih je 18 predviđeno za turističke svrhe. Posebno je istaknuo da će biti otvoreno između 20 i 30 radnih mjesta, ovisno o broju korisnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.