IZVJEŠTAJI

Stejt department o religijskim slobodama u BiH: Vjersku mržnju nije zaustavila ni pandemija

OSCE je utvrdio 16 potencijalnih incidenata motiviranih mržnjom čije su mete bili muslimani i 15 takvih incidenata koji su bili usmjereni na kršćane, navodi se u izvještaju

Američki Stejt department sačinio izvještaj o BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

25.5.2021

Ni pandemija koronavirusa u našoj zemlji nije zaustavila diskriminaciju na vjerskoj osnovi, napade i incidente prouzrokovane mržnjom, navodi se u izvještaju o vjerskim slobodama koji redovno objavljuje američki Stejt department.


Tiha restitucija

Faksimil izvještaja Stejt departmenta o vjerskim slobodama. Printscreen

Navodi se da je Međureligijsko vijeće (IRC) ponovo izvijestilo o neadekvatnoj istrazi i krivičnom gonjenju vjerski motiviranih zločina.

- U 2019. godini OSCE je utvrdio 16 potencijalnih incidenata motiviranih mržnjom čije su mete bili muslimani i 15 takvih incidenata koji su bili usmjereni na kršćane (i katolike i pravoslavce). Svi incidenti su prijavljeni policiji. Incidenti su varirali od prijetnji vjerskim vođama i uznemiravanja vjerske ceremonije, do vandalizma nad grobljima i drugim vjerskim objektima. Za razliku od prethodne godine, OSCE-u nije prijavljen nijedan antisemitski incident - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da u BiH i dalje ne postoji zakon o restituciji koji bi omogućio povratak ili naknade za imovinu, uključujući imovinu u vlasništvu vjerskih grupa, nacionaliziranu ili oduzetu za vrijeme komunističkog režima.

- Vlasti ponovo nisu ispoštovale odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2009., koja podrazumijeva da BiH promijeni Ustav kako bi omogućila pripadnicima manjinskih grupa, uključujući Jevreje, da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda - naglašeno je.

Prema mišljenju analitičara Stejt departmenta, u nekim slučajevima općinske, kantonalne i entitetske vlade bavile su se „tihom restitucijom“, a na način da su dozvolile vjerskim zajednicama da koriste imovinu, ali nisu joj prenijele vlasništvo.


Bojkot u RS

U izvještaju se posebno obraća pažnja na diskriminaciju u obrazovanju.

- Sedmu godinu zaredom roditelji bošnjačke djeca u povratničkim zajednicama širom RS nastavili su s bojkotom slanja svoje djece u alternativno školovanje i u organizaciji Ministarstva obrazovanja FBiH, uz podršku vlada KS i ZDK, kao i međunarodne zajednice - naglašeno je. 

Crkva i dalje u dvorištu Fate Orlović

U izvještaju se navodi i slučaj pravoslavne crkve na imanju Fate Orlović u Konjević-Polju.

- Od septembra vlasti BiH su samo djelimično primijenile presudu Evropskog suda kojom se nalaže uklanjanje srpske pravoslavne crkve, za koju je sud utvrdio da je nelegalno sagrađena na imanju Fate Orlović. Advokat koji zastupa Orlović potvrdio je da je Vlada RS platila Orlović i njenoj rodbini novčanu štetu. Krajem februara zvaničnici SPC-a uklonili su sve religiozne predmeta iz crkve i prvi put nije održana crkvena liturgija dan zaštitnika crkve 11. septembra. Na kraju godine crkva je ipak ostala na imanju Fate Orlović - kaže se u izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.